x

KORISNI SAVJETI

Genijalni trikovi iskusnih kuhara

Preljev za salatu u koju ste stavili previše sirćeta, razblažit ćete ako u njega ubacite komad sredine hljeba ili dodate vodu


Ovo su neki od trikova vrsnih kuhara:

- Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuhanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine hljeba i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscijedite malo limunovog soka.

Koristite ulje

- Pite pravite s uljem, jer se ono ne steže kao maslac. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.

- Želatinu za kolače, prije spremanja, treba držati skoro 15 minuta u hladnoj vodi. Prije stavljanja na vatru, treba je dobro iscijediti i paziti da prilikom kuhanja ne provri.

- Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.

 - Narandže koje se teško gule, potopite nakratko u vrelu vodu pa ćete ih guliti mnogo lakše.

- Svjež ananas lakše ćete oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.

- Preljev za salatu u koju ste stavili previše sirćeta, razblažit ćete ako u njega ubacite komad sredine hljeba ili, jednostavno, dodate vodu.

- Tvrdi sirevi neće se sušiti ako ih umotate u krpu namočenu u slanu vodu ili u razblaženo sirće. Sir stavite u plastičnu posudu koja se dobro zatvori i odložite u frižider. U posudu treba ubaciti nekoliko kocki šećera, koje ćete svakodnevno mijenjati, ili pronađite posudu odgovarajuće veličine vašeg komada sira.

Smrznuto meso

 - Najlakše ćete odvojiti bjelance od žumanca (kod jaja koja nisu potpuno svježa) ako ih razbijete u lijevak, bjelance će iscuriti iz lijevka, a žumance će se zadržati u njemu.

- Prilikom spremanja majoneze pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi.

- Svježu perad najbolje ćete prepoznati po kljunu i kostima bataka. Ako se kljun i kost bataka mogu saviti, to je znak da je perad svježa.

- Smrznuto meso ne smijete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvijek u hladnu vodu, a pri odmrzavanju ribe u vodu još dodajte i dosta soli.

- Svježe meso pri pečenju ostaje tvrdo. Omekšat ćete ga ako ga prelijete čašicom konjaka ili ruma. Miris alkohola neće se osjećati jer će pri pečenju ispariti.

Neka se ohladi

- Pri pečenju meso okrećite kuhačama. Ako ga ubadate vilicom, iz njega će curiti sok i raspast će se.

- Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora biti dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.

Upravo u takvim hemijskim reakcijama, odnosno „čaroliji“ kuhanja leži razlog zašto iz jednog recepta mogu proizaći dva potpuno različita jela.

Izvor: avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.