x

SAVJETI

Glavobolju ublažite masiranjem vrata

Na prirodan način oslobodite se neprijatne boli


Svakog šestog čovjeka na svijetu bar jednom zaboli glava tokom dana, pokazalo je jedno istraživanje prošle godine. Ako ste i vi u ovoj masi ljudi, sigurno će vam biti korisno saznati više o prirodnim načinima da se oslobodite neprijatnog bola.

Brzo rješenje

Najveći broj ljudi će se odlučiti za brzo rješenje, u vidu paracetamola, ibuprofena ili nekog drugog analgetika, ali neke vrste glavobolje mogu se riješiti i drugačije.

Izmasirajte vrat - Opuštanje mišića vrata i leđa naročito pomaže ako patite od tenzione glavobolje. Također, vrhovima prstiju ispritiskajte korijen lobanje, a može biti dovoljno i samo par minuta ovakve masaže.

Ojačajte vratne mišiće - Provedite barem minut-dva dnevno u ciljanim vježbama. Možete ih raditi i sjedeći, na primjer, tako što ćete prisloniti dlan na obraz i uho, pa ga pritiskati glavom tako da osjetite otpor.

Gurajte desetak sekundi pa promijenite stranu.

Pijte vodu

Pijte više vode - Dehidratacija vrlo često može izazvati glavobolju. Trudite se da svakog dana popijete barem 8 velikih čaša vode. Ako ste propustili da to činite nekoliko sati i ako onda osjetite glavobolju, pokušajte da prvo popijete čašu-dvije vode prije nego što se odlučite za analgetik. Pijte polako, gutljaj po gutljaj, na minut-dva.

Naspavajte se - Brojne studije ističu zdravstvenu važnost dovoljnog spavanja. Preporuke se razlikuju, pa se za uzrast od 18 do 80 godina savjetuje od 6 do 11 sati sna. Uži prosjek bi bio između 7 i 9 sati, a najvažnije je da se vi osjećate potpuno odmorni.

Često se događa da jutarnja glavobolja ima korijen u stezanju vilica koje se događa tokom sna. Provjerite kod svog stomatologa u kakvom su vam stanju vilice i zatražite, eventualno, štitnik za zube koji će vam pomoći da se riješite ovog problema.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.