x

Gori čuvena katedrala Notre Dame u Parizu! (VIDEO)

Internetom su se brzinom svjetlosti proširile fotografije i video snimci požara koji je večeras buknuo u čuvenoj pariškoj katedrali Notre Dame. Dok veliki plamen guta ovaj svjetski spomenik, postavljena su brojna pitanja o uzrocima požara.


Vatrogasci su, kako prenosi BBC, za sada kazali kako vjeruju da je požar povezan sa nedavnim renoviranjem obavljenim na katedrali.

Vatra doslovno guta krov katedrale stare 850 godina, a na terenu je nekoliko vatrogasnih ekipa koje se bore protiv požara. Prostor oko katedrale je raščišćen i niko od turista i građana nije u opasnosti, saopćila je policija. Prema posljednjim informacijama urušio se i krov čuvene katedrale.


Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo kazao je kako je ovo užasan požar, te je zamolila prisutne da ne prelaze obilježeno područje i ne prilaze građevini kako bi ostali na sigurnom.

"Dim je moguće osjetiti u zraku, a oko katedrale je okupljena velika gužva ljudi koji posmatraju gašenje", kazala je jedna od prisutnih na licu mjesta, Anne Sophie za Telegraph, te je dodala da se dim kreće prema Ajfelovom tornju. 


Francuski predsjednik Emmanuel Macron je zbog nesreće otkazao govor koji je trebao održati danas. Kako prenosi Telegraph, požar je trenutno pod kontrolom a vatrogasci daju sve od sebe da ga što prije ugase.

Također, na Twitteru se oglasio i predsjednik SAD-a Donald Trump okazavši da je užasno posmatrati veliki požar na katedrali predloživši intervenciju kanadera.

.

.

.

.


.(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.