x

Tbilisi, živopisna gruzijska prijestonica koju vrijedi posjetiti

Grad koji je jednom nogom u prošlosti

Glavni grad Gruzije Tbilisi posljednjih godina sve je više na meti strastvenih turista. Zbog njegove bogate historije, mnogi za ovu prijestonicu kažu da jednom nogom živi u prošlosti, a drugom u sadašnjosti, ali i jednim dijelom u Evropi, a drugim u Aziji.

Krivi toranj

Grad je u kojem se miješaju utjecaji Istoka i Zapada. Leži na rijeci Kuri, koju neki nazivaju i Mtkvari, te je logično da gradom dominira nekoliko veoma zanimljivih mostova. Religijskih građevina ima u izobilju, a prednjači impozantna katedrala Sameba, otvorena 2004. godine, koja je, ujedno, i najviša pravoslavna crkva izvan Rusije. Tu je i stari grad s ljupkim uličicama, ali i zanimljivostima, poput lutkarskog pozorišta “Rezo Gabriadze” i skrivenog vodopada u distriktu Abanotubani.

U starom dijelu Tbilisija zanimljiv je krivi toranj sa satom, kojeg zovu krug života, napravljen u 19. stoljeću od građevinskih ostataka, a nalazi se pored pozorišta lutaka. Svakog dana tačno u podne i u 19 sati može se pogledati krug života pa tada i ispred tornja bude najviše posjetilaca.

Glavna ulica je Avenija Rustaveli, u kojoj je najviše kafića, restorana i trgovina, ali i reprezentativnih zgrada, poput zgrade parlamenta, opere i baleta, banaka, hotela... Šetnja glavnom ulicom ne smije proći bez penjanja žičarom do spomenika Majke Gruzije, koja ponosno motri na grad s brda Sololaki.

To je jedan od simbola glavnog grada i simbolizira upravo duh njegovih stanovnika i ove lijepe zemlje. Kolosalna statua, visoka 22 metra, predstavlja ženu obučenu u tradicionalnu gruzijsku nošnju. U lijevoj ruci joj je pehar vina kao izraz srdačne dobrodošlice svakome ko punog srca dođe ovamo, a u desnoj ruci pripremljen mač za one koji imaju i druge namjere.

Putovanje žičarom u zatvorenoj ostakljenoj kabini svojevrstan je doživljaj. Turisti tokom vožnje mogu uživati u ljepotama predjela, umjerenosti stilova i prelijepom gradu, opasanom nježnim brežuljcima. Gradska vreva najbolje se vidi iz ove, ptičije perspektive. Mnogo je restorana smješteno po krovovima zgrada.

Tbilisi je sa tri strane okružen planinama, oduvijek strateški važan, nerado predavan i teško osvajan, bio je na meti mnogih vojski i vojskovođa. Kao takav, on i njegovi stanovnici su kroz historiju dugu tri milenija stradali i patili.

Ipak, najpoznatiji spomenik je pozlaćeni kip svetog Jurija na Trgu slobode. Smatra se zaštitnikom Republike te je i prava turistička atrakcija i mjesto gdje posljednjih godina posjetioci prave najljepše fotografije prilikom posjete gradu. 

Čudesni hamami

Tbilisi je poznat i po vrlo popularnim sumpornim kupalištima, koja potječu još iz 17. stoljeća. To su, ustvari, hamami, a voda je, naravno, čudesna, podmlađuje i liječi sve bolesti.

Grad okružuju predivni pejzaži, planinski vrhovi prekriveni snijegom, ogromni kanjoni, kristalno čiste rijeke, zeleni pašnjaci, velike šume...

Muzeji u glavnoj ulici su odlični i ima ih dosta. Prednjači Nacionalni muzej sa četverospratnom postavkom, koja kroz hiljade eksponata vodi od zlatnog perioda drevne Kolhide do takozvanog Muzeja sovjetske okupacije.

Tu je i Muzej umjetnosti, koji svakako vrijedi posjetiti. Svi posjetioci koji prvi put posjete glavni gruzijski grad, primijete upravo njegove građevine. U arhitekturi Tbilisija miješaju se bizantski, ruski, evropski i bliskoistočni utjecaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu, ali i u tradicionalnom gruzijskom stilu.

Maršutke, sveprisutni kombiji, sa dvadesetak mjesta za sjedenje, osnovni su vid gradskog prijevoza po Tbilisiju, ali i čitavoj Gruziji. Kad se jednom nauči na njih, njihov red vožnje i raspored linija, transport po gradu i zemlji postaje brz i jeftin.

Najpoznatiji lokalni specijalitet svakako je hačapuri, jelo nalik pizzi, čiju osnovu čine tijesto i sir. Varijacije dodatnih sastojaka su brojne i one određuju drugu riječ u nazivu jela, koja upućuje na određenu regiju Gruzije.

Vruće mjesto

Tbilisi je 458. godine osnovao Vakhtang I. Gorgasali, kralj Kavkaske Iberije, države prethodnice današnje Gruzije. Sagradio ga je na mjestu gdje je tokom lova pronašao izvor termalne vode. Zbog toga ime grada u prijevodu znači Vruće mjesto.

Poznata vina

Gruzija je zemlja vina i brendija od jabuke. Tradicija pravljenja vina stara je više od hiljadu godina, a mnoga poznata vina prave se od posebnih sorti grožđa, koje se ne koriste u zapadnim zemljama. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) uvela je ovu tehniku pravljenja vina u listu bitnih kulturnih naslijeđa svijeta.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.