x

Grad koji je prije 75 godina bio sravnjen sa zemljom danas je njemački centar kulture, biznisa i dobre zabave

Sve što je August zajedno sa Sasima gradio, saveznici su na samom završetku Drugog svjetskog rata, od 13. veljače, sravnili sa zemljom. U dva dana nestao je gotovo cijeli Dresden...

Dobrodošli u Dresden! Grad na predivnoj Elbi, čija vas vizura s povijesnim crkvama i monumentalnim dvorcima nadvijenim nad spomenutu rijeku osvaja već na prvi pogled, tjera da istražite grad i da zaključite kako je to mjesto kakvo niste nigdje ni približno vidjeli. A ovaj istočnonjemački grad stvarno je jedinstven. I zbog povijesti, ali i zbog stila života, te zbog ciljeva kojima teži…

Nekadašnji dom Augusta Jakog, kneza Saske i dva puta izabranog kralja Poljske, i danas živi „pod njegovim utjecajem“. Jer je ovaj bonvivan, veliki ljubitelj umjetnosti i lova, ali i žena (u tolikoj mjeri da se smatra kako je imao nešto manje od 400 djece, priznao ih je tek šačicu) „izgradio pola“ Dresdena. U vašem lutanju gradom sigurno ćete nabasati na dvorce i građevine koje su izgrađene u doba velikog Augusta, a ako i niste od takvih razgledavanja preporučujemo da ovog puta promijenite naviku jer se isplati uči malo dublje u život ovog jako imućnog „celebrityja“ koji je živio na prijelazu 17. u 18. stoljeće.

Sve što je August zajedno sa Sasima gradio, saveznici su na samom završetku Drugog svjetskog rata sravnili sa zemljom. U dva dana nestao je gotovo cijeli Dresden (od 13. do 15. februara 1945.) u bombardiranju toliko snažnom da su mnogi prozvali ovaj biser na Elbi – najbombardiranijim gradom u Europi.

Zbog prikaza moći ili da napakoste Rusima koji su napredovali prema tom dijelu Njemačke, možda i da potroše tih 2500 tona bombi ili da pokažu Augustu tko je zapravo jači, Amerikanci i Britanci napravili su nezamislivo krvoproliće u gradu koji nije imao nikakva vojna postrojenja ili vojnu važnost i bespotrebno uništili prekrasan grad te života lišili gotovo 25 tisuća ljudi (prema najnovijim neovisnim istraživanjima) i to uglavnom žene i djecu. Ali nećemo više o crnim stvarima ni o tome kakav efekt ima 2500 tisuće tona raznih eksplozivnih naprava na sav život koji se nalazi ispod hrabrih limenih ptica i njihovih pilota i zapovjednika, ali preporučujemo da sami istražite kako se takve grozne stvari ne bi zaboravile niti ponovile.

A građani Dresdena sigurno nisu zaboravili, ali nisu ni ostali u prošlosti već velikim koracima grabe dalje pa će se tako rado pohvaliti kako svaki drugi mikročip u Europi dolazi iz Dresdena ili kako su se prijavili za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine. Da ne zaborave strahote koje su se dogodile na samom kraju Velikog rata sve stare građevine, koje su uspjeli obnoviti donacijama iz cijelog svijeta (uključujući Ameriku i Veliku Britaniju), tamo gdje su mogli, koristili su kamenje, cigle, ukrase i ostale materijale razrušenih starina koje ćete i danas u povijesnim zgradama bez problema uočiti. Rusi s druge strane, pod čijom je vlašću grad bio otprilike 45 godina nisu imali apsolutnu želju sačuvati baš cijelu baštinu i nastaviti tradiciju Dresdena pa su do 1989. u povijesnom centru nicale zgrade inspirirane umjerenim socrealizmom.

I to je sve Dresden danas, a čini se da je i u Dresdenu sve što čovjeku treba isto danas. To je „proturječan“ grad bogate povijesti i čini se odlične budućnosti. U starom dijelu grada možete iščitati sva povijesna razdoblja koja su se smijenila u tih najvažnijih tristotinjak godina, a izvan njega možete uživati u njemačkom pogledu na život i kvaliteti življenja.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.