x

sarajevo

Građani iz cijele BiH na velikom protestu za Dženana Memića i Davida Dragičevića! (Foto)

Protesti za Dženana Memića i Davida Dragičevića u Sarajevu koji su zvanično počeli u 13 sati ispred Narodnog pozoriša okončani su nešto iza 15 sati, a nekoliko hiljada građana ponovilo je zahtjeve za pravdom i istinom u slučaju smrti dvojice mladića.

Osim za Dženana i Davida, okupljeni građani tražili su pravdu, kako je i rečeno na protestima, za svu djecu uključujući i Nadin Smajlović i brojne druge slučajeve koji su i dalje ostali nerasvjetljeni i pored podignutih optužnica.

Također, prisutni na protestima kao i svi koji su govorili tokom demonstracija ponovili su kako zahtjeve za pravdom i istinom tako i za smjenom rukovodećih kadrova u sudstvu i tužilaštvu koji su, kako ističu, glavni krivci zbog kojih slučajevi kao što su Dragičević i Memić "stoje u mjestu".


Uoči skupa, osim građana iz Sarajeva, u glavni grad BiH stiglo je oko 20 autobusa podrške i iz drugih gradova BiH, između ostalog i Bugojna i Banje Luke.

Već oko 11 sati, veliki broj građana okupio ispred porodične kuće Muriza Memića u sarajevskom naselju Hrasnica odakle su učesnici i krenuli prema trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Na početku protesta, pred više hiljada okupljenih građana obratila se Amina Hodžić - Smajlović, majka djevojčice Nadin kojoj je uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.


"Ne daj bože da zamislim osjećaj i bol porodice Dženana i Davida. Murizova i Davorova borba mi daju motiv i snagu kada mi je najteže", istakla je Hodžić-Smajlović.

Nakon nje, prisutnima su se obratili i očevi studentica Edite Malkoč i Selme Agić koje su poginule u saobraćajnoj nesreći koju je 2016. godine u Sarajevu prouzrokovao Sanjin Sefić. Također, majka ubijenog mladiće iz Banje Luke Davida Dragičevića, Suzana Radanović, također se obratila na skupu gdje je uputila niz poruka.


"Moj David je 2016. nosio transparente podrške za Nikolu Đurića i Jovana. David, njegova dva-tri druga i njihove majke su bili sami na ulici. Niko nije bio uz njih, uz mlade momke od 15-16 godina koji su tada shvatili, u tim godinama u kakvom sistemu žive", istakla je.

Kako je kazala, njenog sina joj niko ne može vratiti.

"Zašto sam danas ovdje i zašto se tri godine borim za svoje dijete? Već izlizana priča i tri godine je ponavljam, ko shvati, shvatit će. Mog djeteta nema i ne mogu ga vratiti. Mogu otići kući da legnem i popijem tabletu za smirenje da mi dan brže prođe. To uradim, ali sina ne zaboravljam. Ne mogu zaboraviti drugu djecu i nosit ću transparente koje je nosio moj sin", naglasila je Radanović.


Na kraju skupa, prisutnima su se obratila i porodica Memić odnosno Arijana Memić i Muriz Memić kao i njihov advokat Ifet Feraget.

"Ovo nije borba samo za Dženana i Davida, nego za svu našu djecu. Protesti su značajni, jer su dvadeseti. Dvadeset puta smo morali izaći na ulicu da tražimo pravdu. Značajni su, jer je ovoliki broj vas došao. Značajni su, jer su označili pobjedu oca (Muriza Memića, op. a.) nad korumpiranim sistemom. Zamislite šta možemo postići mi koji smo ovdje! Mi smo na početku imali podršku, ali je bila u stotinama ljudi, a opet smo dokazali da nas ima dovoljno da sa njima izađemo na kraj. Nismo odustali, a kada ne odustajete, onda je to najveći mogući uspjeh. Imali su sve načine da to zataškaju", rekla je Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana.


Advokat Ifet Feraget je naglasio kako je sve ovo što se radilo u slučajevima Memić i Dragičević više priličilo Afganistanu, a ne Bosni i Hercegovini.

"Tužioci i policajci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci kako bi prikrili stvarni zločin. Ako tužilac zataška ubistvo vi više ne vjerujete sistemu u kojem on radi. Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat. Ne trbate ništa raditi, država je dužna da provede istragu, ali države nema", poručio je Feraget.

Na kraju skupa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, prisutnima se obratio i Muriz Memić koji se zahvalio svim građanima koji su došli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.


"Svi ste došli u pravom smjeru, ali ima jedan autobus koji ide u pogrešnom smjeru. U tom autobusu su tužitelji, policajci, vještaci, doktori. Doći ćemo mi do ubica. Imamo i snage i pameti. Ali moraju da odu iz pravosuđa Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Aida Topalović, Šejla Herić, Amina Rudić, Ćato Meris, Ivana Petković, Zdravko Knežević, Tihomir Jurko i drugi. Moraju da odu nečasni vještaci", rekao je.

On je kazao da je Tužilaštvo BiH na čelo sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić formiralo predmet, pokrenulo istragu i uskoro počinje suđenje.


"Očekujemo daljnju istragu. Ovih dana očekujemo otvaranje istrage za ubistvo. Ta priča će se završiti uskoro. Ali očekujemo da reaguje VSTV i da ostrani nečasne sudije i tužitelje iz pravosudnih institucija. Ovim bandiditima u pravosuđu ne treba riječ ili međunarodna zajednica. Njima treba čvrsta ruka. Ne mogu više sa nama raditi na ovakav način", zaključio je.

Između ostalog, Memić je na okupljanju ponovio zahtjeve prema pravosudnim institucijama u BiH.


Zahtjevi su:

- Otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku

- Prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od 7 dana

- Prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od 7 dana

- Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva KS u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

- Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana


Na kraju okupljanja, Muriz Memić je pozvao sve građane u mirnu šetnju koja nije bila planirana. Hiljade građana su stale iza njega i krenule prema Trgu Bosne i Hercegovine gdje su se okončali današnji protesti za Dženana Memića, Davida Dragičevića i druge.

"Pozvao sam građane da krenu za mnom i hvala vam što ste me ispoštovali. Opet ćemo mi biti ti koji ćemo pokazati dostojanstvo i da nam je stalo do ovih institucija. Hvala vam još jednom na podršci. Ovo nije samo moja borba", rekao je Muriz Memić na kraju okupljanja ispred Trga BiH.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić, Ekskluziva.ba
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.