x

Da li će uopšte biti održane?

Građani Tokija masovno potpisuju peticiju za otkazivanje Olimpijskih igara

Iako je do početka Olimpijskih igara ostalo nešto više od dva mjeseca, još uvijek nije poznato da li će one definitivno biti održane.

Oko 351 hiljada građana glavog grada Japana potpisalo je peticiju o otkazivanju Olimpijskih igara koje bi u julu trebale početi u njihovom gradu. Peticija je poslata na adresu guvernera Tokija, sa apelacijom da prioritet trebaju da budu životi.

Online peticiju pod nazivom "Otkažite Olmipijske igre u Tokiju radi zaštite naših života" pokrenuo je Kenji Utsunomiya, danas advokat, a nekad kandidat za guvernera Tokija.


Potpisi su sakupljeni velikom brzinom putem platforme Change.org, a pomenuti Utsunomiya je rekao da je to samo odraz mišljenja javnosti u zemlji izlazećeg sunca.

I sve druge ankete pokazuju da se većina Japanaca protivi održavanju Igara ove godine, te da podržava dodatno odgađanje ili otkazivanje takmičenja zbog pandemije koronavirusa koji još uvijek nije stavljen pod kontrolu.


Ista peticija je poslata Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), kao i Međunarodnom paraolimpijskom komitetu, te lokalnim organizatorima i nacionalnoj vladi Japana.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.