x

Gradi se najviši drveni neboder na svijetu

Neboder će imati trgovine, urede i stanove, kao i vrt na krovu, a zahvaljujući posebnom načinu izgradnje bit će otporan na jake vjetrove i potrese na koje su Japanci naviknuti.

Japanska tvrtka Sumitomo Forestry planira izgraditi najviši drveni neboder na svijetu koji bi imao po jedan metar za svaki rođendan kompanije. Građevina visoka 350 metara trebala bi biti dovršena do 2041. godine. Za sada rekord u najvišoj drvenoj građevini drži Tallwood House, studentski centar visok 53 metra u Vancouveru.

Izgradnja poznata i pod nazivom Projekt W350 primjer je urbanog razvoja primjerenog čovjeku i prirodi. Iako su radovi dvostruko skuplji u odnosu na klasične nebodere dugoročno će se projekt isplatiti. Osim toga, drvo se lako reciklira čime se čuva priroda. Cilj japanskih arhitekata je napraviti "šume“ od gradova, odnosno ponuditi stanovnicima ekološki prihvatljive uvjete za život. 

Drveni neboder će imati trgovine, urede i stanove, vrt na krovu kao i mnoštvo biljaka na svakom katu. Zahvaljujući posebnom načinu izgradnje zgrada će biti otporna na jake vjetrove i potrese na koje su Japanci naviknuti.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.