x

Nesvjesni potezi

Greške roditelja koje sprečavaju djecu da odrastu u samouvjerene osobe

Vrlo često roditelji nenamjerno prave greške u odgoju djece, što može utjecati na njihovo odrastanje. Roditelji često previše štite djecu ili mim pak sve dozvoljavaju.

Djeca su u takvim situacijama zbunjena i ne znaju kako da se ponašaju, što u konačnici može utjecati na njihovo odrastanje. U nastavku donosimo nekoliko pogrešaka koje roditelji često nesvjesno rade, a koje mogu negativno utjecati na djetetovu budućnost.

Pokušavate zaštiti djecu od neuspjeha i rizika

Za mnoge roditelje gledanje svoje djece u pokušaju rješavanja problema može biti pravi izazov, posebno kada znaju da im taj problem mogu lako riješiti. Ali ako i dalje pokušavate zaštititi dijete od borbe, izazova, neuspjeha i rizika, kako će ikada naučiti kako se samostalno nositi s životnim poteškoćama. Teške i rizične situacije od kojih ih pokušavate spasiti zapravo podučavaju djecu ključnim vještinama rješavanja problema, a što je također važno, djeca uče kako se ponovno podići nakon pada.

Uvijek pokušavaju spasiti djecu od neuspjeha i rizika

Za mnoge roditelje gledanje svoje djece u pokušaju rješavanja problema može biti pravi izazov, posebno kada znaju da im taj problem mogu lako riješiti. Ali ako i dalje pokušavate sačuvati život svog djeteta bez borbi, izazova, neuspjeha i rizika, kako će ikada naučiti kako se samostalno nositi s ovom (apsolutno normalnom!) Stranom života? Teške i rizične situacije od kojih ih pokušavamo spasiti zapravo podučavaju našu djecu ključnim vještinama rješavanja problema, a što je također važno, djeca uče kako se ponovno postaviti na noge nakon pada .


Žive svoj život kroz njih, zanemarujući njihov vlastiti potencijal

Ponekad djeca imaju toliko više prilika nego što su imali njihovi roditelji, pa je toliko primamljivo ponovo proživjeti dragocjene trenutke svog djetinjstva, kroz djecu. U stvari, mnogi roditelji upadaju u tu umnu zamku i oni svoje snove proživljavaju preko svoje djece, pokušavajući vratiti vlastite propuštene šanse. Ovo ponašanje može potkopati snove i želje djeteta, ne dopuštajući mu da ispuni vlastiti potencijal i izraste u uspješne i sretne odrasle osobe.

Pokušavaju priuštiti sve djeci

Ponekad može biti toliko primamljivo kupiti djeci stvari koje roditelji kao dijete nisu imalu. Danas svojoj djeci mogu pružiti toliko toga: gomile otmjene odjeće i igračaka, gomile sprava, raskošne zabave i odmore. Možda zvuči kao savršeno djetinjstvo, ali to je samo iluzija.

Kršenje vlastitih pravila

Postavljanje pravila, ali onda promjena mišljenja i njihovo kršenje mogu vas pretvoriti u nedosljednog roditelja koji pokazuje slabo vodstvo. Prema riječima stručnjaka, ovo nedosljedno ponašanje može dovesti do toga da djeca odrastu u odrasle osobe s slabim identitetom. U budućnosti će imati poteškoća da definišu ko su i mogu se osjećati nesigurno. Dakle, biti dosljedan roditelj koji zna zauzeti stav presudno je za odrastanje djeteta.


Biti loš uzor

Roditelji koji ne praktikuju ono što zahtijevaju, postaju loš uzor za svoju djecu. Kada svoje dijete naučite kako se ponašati, a zatim učinite suprotno, optuživanje djeteta za nepridržavanje vaših pravila pretvara se u optuživanje vašeg odraza u ogledalu. Nisu samo naše riječi već i ponašanje ono što našu djecu uči šta je ispravno, a šta pogrešno. Roditelji moraju biti dosljedni i ponašati se onako kako žele da se njihova djeca ponašaju.

Potcjenjivanje njihovih poteškoća u učenju

Kad vaše dijete potroši previše vremena rješavajući matematički zadatak, nemojte žuriti i govorit im da su lijeni ili nemotivisani. Ponekad naša djeca mogu imati poteškoće u učenju koje ne ovise o njihovom trudu i motivaciji. To mogu, na primjer, biti poteškoće s brzinom obrade informacija ili pamćenja stvari, a vaše dijete mogu pretvoriti učenje u mučenje. Ako primijetite da se vaše dijete muči dok uči, pomoć od stručnjaka može biti dobra ideja.

Takmičenje s partnerom u roditeljstvu

Imat ćete puno šansi za pobjedu u roditeljskoj igri kada vi i vaš partner radite kao tim. Nažalost, ponekad se roditelji počnu natjecati koji će biti bolji roditelj za svoje dijete, a to je put u nigdje. Kada jedan roditelj neprestano pokušava nadmašiti drugog, to na kraju može naštetiti njihovoj vezi i negativno utjecati na život njihove djece.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.