x

Halid Bešlić o Ibri Selmanoviću: Svi na Balkanu znaju kakav je to pjevač

Ibro Selmanović posljednjih dana ne izlazi iz studija Mirka Šenkovskog Geronima u Sarajevu. Tvorac  hitova “Romanija”, “Čardak”, “Lavanda”, “Taman je”, “Ja bez tebe ne mogu da živim” završava nekoliko pjesama za legendu narodne muzike iz Krajine.

Jedna od njih je „Sa čaršije do Skadarlije“ s kojom će se predstaviti na ovogodišnjem Ilidžanskom festivalu. Na cjelokupnom projektu angažiran je i tim Halida Bešlića, koji predvodi Samir Kadirić. 

Upravo je Ibro snimao pjesme pod budnim okom legendarnog Bešlića, koji je imao samo riječi hvale za kolegu sa kojim je nekako u isto vrijeme započinjao karijeru. 

- Svi na Balkanu znaju ko je Ibro Selmanović i kakav je to pjevač. Posljednjih godina malo se povukao, ali vjerujem da će sa novim pjesmama zauzeti mjesto koje zaslužuje. To je, naravno, sami vrh narodne muzike. Preko 40 godina smo prijatelji. Ovo je vjetar u leđa koji je Ibro zaslužio. Ibro je sinonim za zezanje i šale kada je bh. estrada u pitanju. Uvijek je bio i ostao šejtan i od njega su svi đavoli poticali. Nikada neću zaboraviti anegdote na zajedničkim turnejama. Nekako je najzanimljivija bila 1982. godina i zvala se „Novi talas na sav glas“. Zajedno smo obišli cijelu bivšu Jugoslaviju. Nismo izlazili iz autobusa 3-4 mjeseca. Pored nas dvojice tu su još bili rahmetli Muhamed Mujkanović i Ćazim Ćolaković, Duško Kuliš, Rizo Hamidović, Amela Zuković, Snježana Komar, Sejo Pitić, Ferid Avdić... Svaki dan Ibro nas je nasmijavao svojim šalama i zezancijama. Bila su to lijepa vremena – prisjeća se Bešlić. 

Selmanović i Geronimo poznaju se skoro 20 godina, a upoznali su se kada je Geronimo nastupio i pobijedio na Bihaćkom festivalu zajedno sa suprugom Draganom, što je označilo i njegov početak uspješnog rada na bh. sceni. 

- Polako smo radili na novim pjesmama i jedva čekamo da ih predstavimo publici. Sigurni smo da će ovo biti veliki povratak Ibre Selmanovića na bh. estradu – kaže Geronimo.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.