x

sukob ne prestaje

Hamas ispalio 130 raketa na Tel Aviv, uslijedio novi izraelski zračni napad!

Izraelska vojska je večeras nastavila bombardovati pojas Gaze, a nakon što je Hamas ranije danas objavio da je ispalio 130 raketa na područje Tel Aviva. Od jučer do danas poginulo je najmanje 28, a ranjeno više od 700 Palestinaca.

Hamas je poručio da su to učinili kao čin osvete za izraelski zračni napad u kojem je u potpunosti srušena 12-spratna zgrada u Gazi. Prije nego što će to Hamas učiniti, u Tel Avivu su se oglasile sirene upozorenja, navodi Al Jazeera English.

Napominjemo da su vlasti Tel Aviva sinoć istakle da će biti otvorena skloništa, a da stanovništvo mora otići u njih nakon što se oglase sirene.


Ovo je nastavak oružanog sukoba između Izraela i Palestine koji je nakon duže vremena sinoć ponovo eskalirao. Prema podacima nadležnih u Palestini, od jučer je ubijeno najmanje 28, a povrijeđeno više od 700 ljudi. Među njima je desetero djece, kao i jedan od Hamasovih komandanata.


Izraelska vojska je danas objavila da je u Gazi izvršila atentat na višeg zapovjednika militantne grupe Islamski džihad, a identificirali su ga kao Samiha al-Mamluka, prenosi agencija Associated Press.


Sukob je eskalirao jučer nakon što je Hamas ispalio nekoliko raketa na područje Jerusalema. Naglasili su da je to osveta za višednevno nasilje izraelskih sigurnosnih snaga nad muslimanima u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa. Kao ultimatum su istakli povlačenje izraelskih snaga iz džamije. Brzo je uslijedila izraelska reakcija tj. uslijedili su zračni napadi.

U međuvremenu su pristizale reakcije iz cijelog svijeta u kojima se pozivalo na prekid sukoba i smirivanje situacije.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.