x

Hamilton čudesnom vožnjom do pobjede

Lewis Hamilton čudesnom vožnjom stigao je do pobjede na Velikoj nagradi Brazila, iako je krenuo tek deseti. U izravnoj borbi na stazi prestigao je Maxa Verstappena, koji se morao zadovoljiti drugim mjestom.

Lewis Hamilton ostvario je 101. pobjedu u karijeri nakon fantastičnoga proboja s desetoga mjesta i prestizanja Maxa Verstappena za vodstvo, a Valtteri Bottas završio je treći u drugom Mercedesu i deseti put ove sezone završio na postolju, donosi MAXF1.net.

Verstappen je završio drugi, što mu je 15. puta u 19 utrka da je završio prvi ili drugi, ali njegova prednost ispred Hamiltona sada iznosi 14 bodova, tri utrke prije kraja, nakon što je Perez u posljednjem krugu odvozio najbrži krug i uzeo bod Hamiltonu,

Verstappen je prestigao Bottasa na startu i preuzeo vodstvo, a Perez je uspio prestići Bottasa u četvrtom zavoju nakon što je Mercedesov vozač izašao široko pa je Red Bull držao prve dvije pozicije.

Norris je odlično startao, ali kad je s vanjske strane uoči prvoga zavoja prestigao Sainza prerano je skrenuo lijevo u njegovu putanju i probušio si stražnju lijevu gumu zbog čega je pao na začelje poretka i morao voziti cijeli krug s puknutom gumom.

Hamilton se u prvom krugu probio na sedmo mjestu, a na početku drugoga kruga prestiže Vettela za šesto mjesto dok je Sainza i Leclerca prestigao na istom mjestu u iduća dva kruga nakon čega je bio četvrti.

Nakon toga je na stazu izašao sigurnosni automobil kako bi redari mogli očistiti stazu od krhotina koje su otpale s bolida Strolla i Tsunode nakon njihovoga okršaja u prvom zavoju za što je Tsunoda kasnije kažnjen s deset sekundi.

Utrka se nastavila u desetom krugu, a Verstappen je maksimalno odgodio trenutak ponovnoga starta kako bi Mercedesovi vozači imali što manje prostora da uhvate zavjetrinu.


Verstappen je zadržao vodstvo ispred Pereza i Hamiltona kojega je Bottas ranije pustio u prvom zavoju, ali ubrzo su nastupili uvjeti virtualnoga sigurnosnog automobila zbog krhotina nastalih u sudaru Schumachera i Raikkonena.

Utrka se nastavila u 14. krugu, a Hamilton je u 18. krugu prošao Pereza kasnim kočenjem s vanjske strane prvoga zavoja, ali Meksikanac uzvraća udarac s vanjske strane četvrtoga zavoja jer je on imao DRS na pravcu iza trećega zavoja budući da je bio iza Hamiltona u drugom zavoju gdje je prva točka DRS detekcije.

Verstappen je na početku 19. kruga imao 3.7 sekundi prednosti ispred Pereza koji ovoga puta nije uspio zadržati Hamiltona koji je bio dovoljno ispred u prvoj DRS zoni kako ga Perez ne bi mogao ugroziti.

Mercedes je pozvao Hamiltona u boks na kraju 26. kruga po set hard guma, a Red Bull je isto učinio s Verstappenom krug kasnije pa je njegova prednost ispred Hamiltona pala na manje od dvije sekunde.

U 30. krugu nastupio je još jedan period virtualnoga sigurnosnoga automobila, zbog još krhotina otpalih sa Strollova bolida, a Hamilton je bio na nešto više od sekunde zaostatka za Verstappenom.

Bottas se vratio na treće mjesto ispred Pereza jer je svoju promjenu guma obavio za vrijeme virtualnoga sigurnosnog automobila, a razmak između Verstappena i Hamiltona se stabilizirao uoči drugoga Verstappenovog zaustavljanja u 40. krugu kada je opet uzeo hard gume.

Hamilton je ostao tri kruga duže na stazi i vratio se na novijim gumama pa je ubrzo smanjio Verstappenovu prednost i smanjio njegovu prednost na manje od sekunde, a u 48. krugu Verstappen je blokirao unutarnju stranu za prvi zavoj i zato imao lošiji izlazak na prvu DRS zonu pa se Hamilton sasvim približio i napao ga s vanjske strane.


Iako je Hamilton bio ispred Verstappena, Nizozemac puno kasnije koči s unutarnje strane i odlazi van staze, baš kao i Hamilton koji je bio prisiljen izbjegavati sudar. Suci su promotrili incident, ali pomalo iznenađujuće odlučili su da nisu potrebne nikakve sankcije.

Verstappen je u idućim krugovima uspio zadržati Hamiltona, a u jednom od njih je i išao lijevo desno u prvoj DRS zoni zbog čega je kasnije dobio crno bijelu zastavu upozorenja.

Ali u 59. krugu Hamilton je opet prijetio s unutarnje strane prvoga zavoja pa je Verstappen morao blokirati unutarnju stranu i time ugrozio izlaznu brzinu na idući pravac na kojem je Hamilton ovoga puta uspio prestići Verstappena s vanjske strane.

Hamilton je nakon toga povećao svoju prednost na 10.5 sekundi i ostvario šestu pobjedu ove sezone i treću u Brazilu nakon 2016. i 2018., a Verstappen je završio drugi, tri sekunde ispred Bottasa.

Perez je završio četvrti nakon što je nakon kasne promjene na soft gume u posljednjem krugu odvozio najbrži krug utrke i osvojio dodatan bod koji je dotad držao Hamilton.

Leclerc i Sainz drugu utrku zaredom završili su peti i šesti za Ferrari koji je povećao svoju prednost ispred McLarena na 31.5 bodova, a Gasly je završio na sedmom mjestu na kojem je i startao nakon kasnoga prestizanja dva vozača Alpinea Ocona i Alonsa koji su bili na strategiji jednoga ulaska u boks i završili osmi i deveti.

Gaslyjevo pretjecanje Alpineovih vozača bilo je posebno važno jer je time uspio osvojiti šest bodova, točno koliko i Alonso i Ocon zajedno, pa Alpine i AlphaTauri i nakon ove utrke imaju isti broj bodova (Alpine je ispred jer ima pobjedu).

Norris se oporavio nakon katastrofe u prvom krugu i osvojio posljednji bod na današnjoj utrci nakon što ga Vettel nije uspio sustići na puno novijim gumama te je završio 11. za Aston Martin.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.