x

HAOTIČNA PROGNOZA ZA MART: Kraj ledenog talasa, ali slijede nam nove nevolje, od srijede proljeće!

Ledeni talas je prošao i Balkan naredne nedjelje očekuje toplije vrijeme, ali s čestim padavinama, zbog čega treba pratiti situaciju na rijekama, upozorava meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" (Weather 2Umbrella) Ðorđe Ðurić.  

"Ulazimo u dosta topliji period, ali česte kiše i ukoliko dođe do naglog topljenja snijega, mogu biti novi problem. Treba biti oprezan kad su rijeke u pitanju i pratiti situaciju", rekao je Ðurić Tanjugu.

Kako je objasnio, u noći između subote i nedjelje očekuje se premiještanje novog ciklona sa Mediterana koji će donijeti oblačnost s kišom, susnježicom i snijegom u većem dijelu zemlje.

Kako ciklon bude nastavio da se kreće ka istoku, povući će sa sobom oblačnost i padavine, tako da se do kraja dana u nedjelju očekuje postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, naveo je Ðurić.

Prema njegovim riječima, minimalna temperatura sutra će biti od od -4 do 4 stepeni Celzijusa, a dnevna od 0 na sjeveru do 7 stepeni Celzijusa.

U ponedjeljak će tokom većeg dijela dana biti suho, ali će tokom večeri novi ciklon s Jadrana donijeti oblačnost i kišu, dok se snijeg očekuje u planinskim predjelima i na istoku zemlje, navodi Ðurić.

Temperature će se kretati u rasponu od 3 stepena Celzijusa na severu do 13 stepeni Celzijusa.

U utorak će, navodi Ðurić, i dalje padati kiša, ali uz dalji priliv toplije vazdušne mase, tako da će snijeg padati samo na planinama, dok će se temperature kretati u rasponu od 8 do 16 stepeni Celzijusa.

Ðurić, ipak, ističe da će i u ponedjeljak i u utorak u košavskom području duvati jak jugoistočni vjetar, a na jugu Banata s olujnim udarima.

Od srijede se nastavlja trend čestih padavina, ali će temperature biti primjerene martu, napominje on.

"Za nas je generalno kraj ovog ledenog talasa, nećemo više imati ovako ekstremno niske temperature. Od srijede nas očekuju česte padavine, uglavnom kiša, a snijeg prevashodno na višim planinama. Temperatura će biti oko ili nešto malo iznad prosjeka za mart", rekao je Ðurić.

On je istakao da će u većini predjela u srijedu temperatura biti od 12 do 18 stepeni Celzijusa.

U četvrtak će ponovo doći do pada temperature, naglasio je, ali će potom opet porasti, pa se krajem sljedeće nedjelje ponegdje može očekivati i 20 stepeni Celzijusa.

"Sve u svemu imaćemo temperaturne oscilacije i česte padavine, ali neće biti ozbiljnijeg zahlađenja u narednom periodu", zaključio je Ðurić.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.