x

Helsinki: Magični grad okružen morem

Nipošto ne napuštajte Helsinki a da niste posjetili Korkeasari, helsinški zoo-vrt.

Grad Helsinki je političko, privredno i upravno središte Finske. Također, to je jedan od gradova svjetskog i evropskog značaja, a u oblasti Skandinavije to je jedan od pet najvećih gradova. Posebnost glavnog grada Finske je i to što je to najsjevernije urbano područje sa više od milion stanovnika.

Helsinki je primorski grad smješten na poluostrvu, okruženom morem sa tri strane (sa zapada, istoka i juga). Pored toga, u okviru granica grada nalazi se nekoliko ostrva: Seurasari, Lautasari, Korkeasari, Soumenlina, Pihlajasari.


Helsinki je možda najbolje obići onako kako to rade pravi Finci: otiđite brodom do Merisatamantorija, gdje se nalazi predivna pješčana plaža, ali i mnogo mjesta za piknik. U kafeima i restoranima možete uživati u tradicionalnoj finskoj hrani, a jedno od njihovih specifičnosti jeste mješavina svježih jagoda i trešanja sa šlagom.

Inače, Finska je zemlja u kojoj se većina aktivnosti odvija vani. S obzirom na to da su zime jako hladne, jedino logično vrijeme posjete je ljeto. Ovaj grad je jednostavno magičan ljeti i posjeta ovom gradu pruža nevjerovatno iskustvo. Iako nije pretjerano star i nema nekih posebno bitnih muzeja, Helsinki sa druge strane ima pregršt nevjerovatnih vanjskih aktivnosti. Priroda jednostavno oduzima dah, a mirnoća mora je nevjerovatna.


S obzirom na to da su ljeti dani u Finskoj jako dugi, svaki posjetilac bi trebalo da pogleda zalazak sunca sa broda koji je tokom ljeta čak u 23 sata!

Nipošto ne napuštajte Helsinki a da niste posjetili Korkeasari, helsinški zoo-vrt. Prije svega ovaj zoološki vrt se nalazi na ostrvu Korkeasari, do kojeg se dolazi malim trajektom, i riječ je o jednom od najstarijih zooloških vrtova na svijetu (osnovan je 1889. godine) i dom je za više od 200 vrsta životinja koje su došle iz raznih krajeva svijeta, od amazonskih šuma, pa sve do pustinja Afrike.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.