x

Hercegovački vinari udruženi dolaze na Sarajevo Wine Fest, nakon deset godina izlaže i vinarija "Aleksandrović"

Trinaesti po redu Međunarodni festival vina i gastronomije u Sarajevu, koji će se održati u hotelu Holiday 6. i 7. februara, okupit će renomirane domaće i regionalne vinarije sa područja Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Nakon deset godina, na Sarajevo Wine Festu predstavit će se i rodonačelna vinarija "Aleksandrović" iz Srbije- čuvar tradicije kraljevog podruma i vinske recepture kraljevske dinastije Karađorđević, kao i vinarija"Fazan" iz Bosne i Hercegovine koja prvi put učestvuje na Festivalu.

Uz vrhunsku prezentaciju vina bit će predstavljena i bogata gastro ponuda predstavnika domaćih proizvođača vrhunskih delicija. Tako će se na stolovima, pored vina, naći čuveni livanjski sir, proizvodi Udruge ljubuških maslinara, mesni proizvodi i domaća peciva "Zlatnog zrna", proizvodi Sarajevske pivare i dr. 

- Festival je poseban naglasak stavio na proizvođače vrhunskih vina okupljenih oko Udruge "Blaž" koju su osnovali hercegovački vinari mlađe generacije. Domaći vinari će ovom prilikom, svojim udruženim snagama, predstaviti autohtonu domaću sortu Žilavku i Blatinu koja je, između ostalog, u Bosnu i Hercegovinu sa Dekantera (svjetskog natjecanja) i drugih natjecanja donijela zlatne, srebrene i bronzane trofeje. 

Organizatori za vrijeme trajanja Festivala očekuju dolazak više od 1.000 posjetilaca među kojima su svi dobrodošli. 

Podsjetimo, Međunarodni festival vina i gastronomije počinje sutra u 17 sati, a posjetioci u sadržajima mogu uživati tokom četvrtka i petka u periodu od 17 do 22 sata.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.