x

utakmica puna grešaka

Holandija savladala Englesku i izborila finale Lige nacija protiv Portugala

Nogometaši Holandije plasirali su se u finale Lige nacija nakon pobjede u polufinalu nad Engleskom rezultatom 3:1 u susretu koji je obilovao mnoštvom grešaka na obje strane.

Prvi su ozbiljnije zaprijetili Holanđani kada je u 20. minuti sa ivice kaznenog prostora šutirao Memphis Depay, a Jordan Pickford je rutinski uhvatio loptu.

Englezi su u vodstvo stigli iz prve ozbiljnije situacije. Matthijs de Ligt je pogriješio i poklonio penal Engleskoj kada je srušio Marcusa Rashforda u kaznenom prostoru, a Clement Turpin je dosudio penal.

Rashford je u 32. minuti šutirao i rutinski matirao Jespera Cillessena za 1:0.

Samo četiri minute kasnije Rashford je bio u još jednoj odličnoj šansi, ali taman kada se spremao na udarac lijevom nogom uklizao je u posljednji čas Denzel Dumfries i izbio loptu.

U samom finišu prvog poluvremena nakon uigrane akcije iz slobodnog udarca zaprijetio je Fabian Delph, ali je loše šutirao i Cillessen nije imao problema uhvatiti loptu.

U 54. minuti pogriješila je odbrana Engleske, Depay se izborio za loptu, silovito šutirao, ali je Pickford sjajno odbranio njegov udarac.

Holandija je napadala i pokušavala stići do izjednačenja, a u tome je uspjela u 73. minuti.

Korner sa desne strane je izveo Depay, a De Ligt se iskupio za grešku i glavom zakucao loptu u mrežu pored Johna Stonesa i Kylea Walkera za 1:1.

Samo nekoliko minuta kasnije rezervista Donny van de Beek je bio u velikoj prilici kada je šutirao sa desetak metara neometan, ali je lopta otišla visoko preko gola.

U 83. minuti ponovo se zatresla Cillessenova mreža. Ross Barkley je sjajno uposlio Jesseja Lingarda koji je izašao sam na golmana Holandije i pogodio, ali je Turpin nakon intervencije VAR-a poništio pogodak zbog milimetarskog ofsajda.

U 90+4. minuti susreta Holandija je imala priliku završiti posao, ali je Depay katastrofalno šutirao sa desetak metara i upropastio odličnu šansu za pobjedu.

U posljednjim sekundama Sterling je šutirao silovito iskosa sa lijeve strane, ali je lopta samo okrznula prečku i otišla preko gola, te je susret otišao u produžetke.

U 97. minuti John Stones i Kyle Walker su poklonili drugi pogodak Holandiji. Stones se poigravao pred svojim golom, loptu mu je ukrao Memphis Depay i šutirao, Pickford je odbio loptu na koju je natrčao Quincy Promes.

Krilni napadač Holandije je veoma loše šutirao, lopta je išla pored gola, ali je pogodila Walkera koji je uklizao i skrenuo je u vlastitu mrežu za 2:1.

Konačnih 3:1 Holanđani su postavili u 114. minuti. Barkley je poklonio loptu Depayu koji je nesebično uposlio Promesa kojem nije bilo teško pogoditi Picfordovu mrežu.

Holandija će u nedjelju igrati u finalu protiv domaćina završnog turnira Portugala, dok će Engleska u borbi za treće mjesto odmjeriti snage protiv selekcije Švicarske.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.