x

prevencija i liječenje

Hrana koja prirodnim putem poboljšava vid

S obzirom na današnji stil života, oči su sklone brojnim problemima, a njihova suhoća je jedan od njih. Svoje oči možete zaštititi konzumiranjem određenih namirnica.

Mi živimo u digitalnoj eri u kojoj 95 od 100 ljudi koristi laptope, desktop kompjutere i mobitele između 12 i 16 sati dnevno, a isušivanje očiju može dovesti do brojnih teških problema.

Indijski institut za oči je proveo istraživanje i zaključio da bi do 2030. godine čak 275 miliona Indijaca moglo imati problem suhih očiju. Kako biste čuvali zdravlje svojih očiju, potrebno je smanjiti upotrebu digitalnih uređaja i u svoju ishranu uključiti određene namirnice.

Mrkva se dugo smatra povrćem koje je izuzetno korisno za oči i vid. Bogata je beta-karotenom i vitaminom A koji igraju važnu ulogu kada je riječ o vidu. Također, sadrži protein rodopsin koji pomaže retini u apsorpciji svjetla.

Pitaja ili zmajevo voće djeluje pozitivno na oči i vid. Antioksidanti prisutni u ovom voću hrane i štite rožnjaču oka.

Zeleno povrće poput špinata i kelja je bogato luteinom i zeaksantinom koji štite oči od oštećenja sunčevom svjetlošću te smanjuje rizik od katarakte.

Budina ruka, voće slično limunu, bogato je vitaminom C i štiti kapilare mežnjače.

Sjemenke kao štu su lan, konoplja, čia i suncokret bogate su omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E. U kombinaciji s drugim hranljivim materijama, omega-3 masne kiseline i vitamin E, smanjit ćete makularnu degeneraciju (AMD) povezanu sa starošću.

Citrusi poput grejpfruta, narandži i limuna su bogati vitaminom C, koji pomaže u liječenju bolesti oka. Andioksidanti pomažu u borbi protiv očnih problema povezanih sa starošču.

Riba se smatra jednim od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina. Također, ribe kao što su tuna, losos, skuša i pastrmka, sadrže mnogo ribljeg ulja korisnog za vid. Ovo ulje rješava problem suhih očiju koji je rezultat predugog korištenja digitalnih uređaja.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.