x

Šta ljeti trebaju jesti hronični bolesnici

Hrana neka bude lagana, kuhana, uz dosta voća, povrća i vode

Neodgovarajuća prehrana, u kombinaciji s visokim temperaturama, može dovesti do pogoršanja stanja, kaže dr. Azabagić.

Hronični bolesnici ne moraju se odreći ljetnih aktivnosti, ali potrebne su povećane mjere opreza, jer povišene temperature mogu dovesti do komplikacija bolesti srca i krvnih sudova. A kako bi izbjegle probleme, osobe s hroničnim tegobama, a među njima i srčani bolesnici, ljeti obavezno moraju paziti i na ishranu.

Bez soli

- Prvo na šta treba pomisliti u vrućim ljetnim danima jeste čaša hladne vode, ali ne ledene, jer je to najbolji način da ugasite žeđ. Također, ljeti treba preferirati namirnice s visokim sadržajem vode, a mnoge vrste voća i povrća idealan su izbor, jer brzo opskrbljuju organizam vodom – savjetuje dr. Almir Azabagić, specijalista nutricionizma i dijetoterapije.

Oni koji imaju oboljenja srca i krvnih sudova moraju posebno paziti, jer neodgovarajuća prehrana, u kombinaciji s visokim temperaturama, može dovesti do pogoršanja stanja. Prehrana mora biti lagana, većinom kuhana, uz obilje laganih salata te svježeg voća i povrća, a obroci trebaju biti manji i češći.

Poželjno je i da hrana bude hladna ili barem mlaka, dok pića mogu biti malo ohlađena, ali čaša ne smije biti puna leda. Kao i kod izbora vode, i kod izbora hrane treba dati prednost namirnicama koje ne sadrže mnogo soli. Bolesnicima treba od 1,5 do dva grama soli dnevno - kaže dr. Azabagić.

Manje kofeina

Također, ne bi smjeli pretjerivati s alkoholom, jer veća količina izaziva širenje krvnih sudova, znojenje i pojačano mokrenje, a to može dovesti do gubitka tekućine i pada krvnog pritiska te moždanog i srčanog udara.

Neophodno je smanjiti i unos kofeina te šoljicu kafe radije zamijenite šoljicom čaja.

Brokula, karfiol, mrkva

- Kada je riječ o visokom udjelu vode u namirnicama, preporučujem brokulu, karfiol, mrkvu, patlidžan, tikvicu... Također, voćni sokovi odlično utažuju žeđ. Poželjno je konzumirati svježe cijeđene domaće, a izbjegavati industrijske sokove. Ono što svakako treba izbjegavati, osim alkohola, jeste hrana bogata kalorijama i teško svarljive namirnice, poput slatkiša ili suhomesnatih proizvoda - kaže dr. Azabagić.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.