x

Ishrana može biti korisna u smanjenju simptoma

Hrana za jačanje imuniteta koja je korisna u borbi protiv alergija

Proljeće je napokon stiglo. Ako ste jedna od nesretnih osoba koja ima probleme sa sezonskim alergijama, možda vas ipak ne raduje činjenica da se priroda budi.

Postoji mnogo načina za smanjenje simptoma alergije, poput suhih očiju, curenja nosa i beskrajnog kihanja. Ako su vaši simptomi teži, bilo bi dobro da odete doktoru. Jedan od načina na koje možete pomoći vašem tijelu je zdrava ishrana. Body.ba u nastavku donosi nekoliko zdravih namirnica koje će vam pomoći da ojačate imunitet i smanjite simptome alergija:

Grejp, papaja, jagode, limun, kivi i narandže su odlični izvori vitamina C - korisnog antioksidansa koji može pomoći u smanjenju simptoma alergija. Grejp je posebno koristan jer je bogat fitonutrijentima koji su izuzetno korisni za jačanje imuniteta.

Karfiol, brokule i prokulice

Brokule, karfiol i prokulice su izuzetno bogate antioksidanatima. Ove namirnice su također bogate holinom, koji djeluje zajedno s dobrim bakterijama u gastrointestinalnom traktu.


Gljive

Gljive su prepune cinka, koji je važan za jačanje imuniteta. Gljive su također bogate beta glukanima, koji mogu pomoći u uravnoteženju vašeg imunološkog sistema i minimizirati simptome alergije.


Začini

Začini poput cimeta, kurkume i đumbira su izuzetno korisni za jačanje imuniteta. Cimet ima antivirusna i antibakterijska svojstva koja pomažu vašem tijelu u borbi protiv bolesti. Kurkuma sadrži kurkumin koji blokira oslobađanje histamina. Đumbir ima protuupalne osobine, koje mogu prirodno smanjiti oticanje sinusa.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.