Hrvatska pop-rock zvijezda Luka Nižetić 24. februara u Studiju2 Live BHRT

24.02.2020 20:00

U Muzičkoj produkciji BHRT-a februar u znaku pop-rock muzike. Jedan od najboljih hrvatskih pjevača i dobitnik mnogobrojnih nagrada ovog muzičkog žanra, Luka Nižetić, održat će koncert u sklopu projekta „Studio 2 Live“ Muzičke produkcije BHRT. 

Splitski muzičar na sceni uspješno djeluje već više od deset godina. Iza sebe ima pet studijskih albuma, te jedno live izdanje , zapis koncertnog nastupa u Zagrebu iz 2009. godine. Svi dosadašnji singlovi demonstriraju širinu njegovog muzičkog afiniteta koji vrluda od uzbudljivog rock-popa iz ranije faze , preko fuzije world ethno-južnjačkog-popa, pa sve do današnjeg zvuka naslonjenog na recentne moderne svjetske trendove. "Proljeće", "Samo mi reci da", "Jugo", "Vječno", "Amsterdam" kao i posljednji singlovi"Ne ne ne Da da da", ‘"Lagano", ‘Radim što želim’, Brutalero", te već potvrđeni ljetni hit "Ludilo brale", samo su neki od naslova koji su Luki osigurali veliku bazu sljedbenika dok su nas upečatljive balade "Ponekad poželim", "Prava ljubav","Ti si meni sve","Od najgorih najbolji" i ‘Voli me kao kiša’ približile njegovoj emotivnijoj strani. Neovisan i van svih stilskih okova s tendencijom stalnog pomicanja vlastitih granica i eksperimentiranja Luka je sa sigurnošću postao prepoznatljiv po svojoj originalnoj i atraktivnoj audio-vizuelnoj slici. Kako i sam naglašava „muzika je najbolji medij s kojim se uspješno prenosi bilo koja vrsta emocije, ma u kakvom god celofanu bila upakirana i zato je toliko čarobna i jedinstvena“. 

Lukinu dugogodišnju karijeru obilježile su istaknute saradnje s eminentnim autorima poput Dina Šarana, Dina Merlina, Saše Lošića, Arsena Dedića, Nene Belana, Aljoše Šerića, Davida Vurdelju - Babydooksa, Branimira Mihaljevića, a treba naglasiti i par vokalnih saradnji s klapama Nostalgija i Kampanel, priznatim makedonskim romskim sastavom Kočani Orkestar, te Lanom Jurčević. 

U njegovoj biografiji posebno mjesto zauzima i sudjelovanje na vodećim festivalskim događanjima kao što su Melodije Jadrana, Splitski festival, Hrvatski radijski festival, Dora, te CMC festiva gdje je osvajao nagrade žirija i publike. Uporedo ga pamtimo i po pobjedi u televizijskom showu "Ples sa zvijezdama". Nositelj je prve nagrade kulinarskog showa"Celebrity Masterche". Nadalje, bio je dio postave hit mjuzikla pozorišta Komedija, "Mamma mia", a isprobao se i u glumačkim vodama u predstavama ‘Kako je Potjeh tražio istinu’ i ‘Aladin i čarobna svjetiljka’. 

Luka Nižetić rođen je u Splitu 1983. godine. U petom razredu osnovne škole počinje pohađati časove pjevanja kod Miše Limića, gdje se po prvi put susreo s osnovama kompozitorske djelatnosti. S hrvatskom opernom divom Sanjom Erceg–Vrekalo je Luka vježbao i usavršavao tehniku pjevanja. U 17-toj godini Luka je napisao svoju prvu pjesmu „Ludi grade“, koju je Zdenko Runjić uvrstio u program Melodija hrvatskog Jadrana 2001., gdje, na sveopće iznenađenje, mladi pjevač osvaja 3 Srebrna galeba za 2. nagradu stručnog žirija (za muziku, tekst i interpretaciju). U godinama koje su uslijedile, ostvario je zapažene nastupe na brojnim festivalima u Hrvatskoj i regionu. Godina 2004. je prijelomna za Luku, jer potpisuje ugovor s diskografskom kućom Menart, a naredne godine objavljuje debitantski album pod imenom Premijera, s kojeg su posebni hitovi postali pjesme: Ne krivi me, Tebi pjevam, Ponekad poželim, Proljeće i Meni trebaš ti. Nakon svog drugog nastupa na Dori 2005., na kojoj je predstavio svoju autorsku pjesmu Proljeće, postaje poznato muzičko lice u Hrvatskoj. Slijedi nominacija za diskografsku nagradu Porin u kategoriji za debitanta godine, te nastup na samoj dodjeli nagrada u Osijeku. 

S uspjesima nastavlja na Hrvatskom radijskom festivalu 2006. godine, gdje s Lanom Jurčević izvodi pjesmu Prava ljubav, koja u vrlo kratkom roku postaje izuzetan hit i osvaja vrhove domaćih top lista. Na Festivalu zabavne muzike Split 2006. godine predstavlja pjesmu More, s kojom u prvoj finalnoj večeri osvaja Zlatno jedro (prvu nagradu publike), dok mu je u Superfinalu pripala treća nagrada publike. Godine 2007. objavljuje album "Slobodno dišem". Prema ocjeni radijskih slušalaca, Luka Nižetić i klapa Nostalgija su pjesmom Samo mi reci da (Ljepotice mala) osvojili nagradu u pop-rock kategoriji na Hrvatskom radijskom festivalu 2007. Krajem iste godine je u paru s Mirjanom Žutić pobijedio u drugoj sezoni TV emisije "Ples sa zvijezdama". Velike uspjehe ostvaruje i sa albumima „Na tren i zauvijek“, „Kad zasvira...“, ali i posljednjim albumom „Ljubav je mukte“ iz 2018. godine. 

Ulaz na koncert je slobodan, uz OBAVEZNU prijavu na mail: [email protected], Facebook stranicu BHRT Muzička produkcija, ili na brojeve telefona 033408024 i 033408025. 

Koncert će se moći pratiti u direktnom prijenosu na BH Radiju 1, putem YouTube kanala Muzička produkcija BHRT, na istoimenoj Facebook stranici i web stranici www.bhrt.ba 


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.