x

atraktivne destinacije

Hrvatski otoci: Gdje ljetovati ove godine?

Netaknuta priroda, mnogobrojne biciklističke rute, raznolik podvodni život, velike plaže i čarobne uvale su ono što povezuje sve hrvatske otoke. Ako već razmišljate o tome gdje odmarati ovog ljeta, pogledajte listu s nekoliko posebnih preporuka.

Znate li da Hrvatska ima 1.244 otoka, otočića, hridi i grebena? Od toga je 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi i grebena. Zbog prirodnih ljepota koje nude, ovi otoci svake godine privuku veliki broj turista.

Na gotovo sve hrvatske otoke možete stići trajektima iz Splita ili Dubrovnika, a ostrvo koje je najbliže Dioklecijanovom gradu je Šolta. Ako već niste, vrijeme je da posjetite šumoviti otok koji je od Splita udaljen samo sat vremena

Na Šolti ćete pronaći mir ogrnut mirisom mora, tišinom i prelijepim zelenilom. Mještani će vas sigurno ponuditi domaćim medom, maslinovim uljem, vinom ili rakijom, a slobodno vrijeme možete provesti istražujući otok na biciklu ili plivajući u nekoj od čarobnih uvala.


S druge strane, ako ste ljubitelj netaknute prirode - posjetite Lastovo. Kao i Šolta, Lastovo je otok brojnih uvala, prelijepih plaža, bujnog zelenila, vinograda, maslinika... Otok je moguće obići kajakom, a preporučuje se i šetnja do poznatog svjetionika Struga. Lastovo se još zove i "otok kristalnih zvijezda", jer su ga astronomi zbog slabe zagađenosti svjetlom nazvali otokom s naljepšim zvjezdanim nebom.

Na listi hrvatskih otoka koje trebate obići je i Dugi otok. Zbog raznolikog podvodnog života savršena je destinacija za sve ljubitelje ronjenja. Ako ipak više volite uživati istražujući prirodu - obradovat će vas informacija da se kroz otok proteže nekoliko biciklističkih ruta i staza za pješačenje. Na otoku se nalaze i tri jezera, a posebno je atraktivno slano jezero koje se nalazi u parku prirode Telašćica.

Otok Vis je do samog početka devedesetih bio zatvoren za turiste i strance, a glavni razlog za ovo bila je činjenica da je ova lokacija za Jugoslaviju predstavljala izuzetno važnu vojnu stratešku tačku na moru. Danas je ovo nezaobilazna destinacija za ljubitelje plavetnila, mjesto koje svake godine posjeti desetine hiljada turista. Osim što nudi čarobne plaže i uvale, kao i prelijepu prirodu - u blizini se nalazi i Modra špilja.


Ova atrakcija ne prestaje privlačiti pažnju posjetitelja, jer oko podneva sunčeve zrake prodiru kroz podvodni otvor u Modru špilju, reflektuju se od bijelo dno i osvjetljavaju špilju modrom, a predmete u vodi srebrenom bojom

Nezaobilazna destinacija je i otok Mljet, koji slovi za najzeleniji otok u Dalmaciji. Unajmite bicikl i obiđite sve što nacionalni park ima da ponudi: Veliko i Malo (slano) jezero, plaže, uvale, mala sela...

No, osim ovih preporuka, pogledajte i otok Čiovo, koji se nalazi u blizini Trogira, a nećete pogriješiti ni ako posjetite: Krk, Brač, Hvar, Pag, Cres, Korčulu, Rab, Lošinj, Brijune, Murter...

Na sve otoke možete stići trajektom ili katamaranom, a ljeti su za svrhu putovanja između otoka dostupne i manje taksi brodice.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.