x

Humoreska: Non-paper

Piše: Emir Dervišefendić

Dugo sam nezaposlen. Sve sam prob'o, pokuš'o, kuc'o na stotine vrata, šta kuc'o,lupo!, džaba sprema, jednostavno ne ide i tačka.ba! Nisam podoban.. To pod jedan.

Pod dva, nisam posebne nacionalnosti koju traže, a to je, jel'te, veoma bitno, iako je ta kategorija kod pametnog svijeta samo i isključivo za grunta! Vjera? Ispostavilo se da je to vrlo važno pitanje u kojekakvim anketama za zaposlenje, ustvari, većinom te to pitaju usmeno. Kod mene je problem što vjerujem samo u rad i poštenje. Čekaj, derali su se za mnom, moraš bit' neke vjere! To u šta ti vjeruješ ne pije vode! To ćete me vi poučavat'? – odgovar'o sam. Prike moje, ako ne znate, da vam onda ja kažem, hajmo se iz ovih stopa upisat na večernji kurs ljudskih prava, tamo ćete izmedju ostalog čut' i naučit' da je vjera privatna stvar svakog čovjeka. A ako u nešto i vjerujem, osim onog što pomenuh, rada i poštenja, to se niti vas niti ikog na ovom svijetu ne tiče i opet tačka.ba! Ne zabadajte nos đe mu nije mjesto! Neće mu se dopasti!

Prob'o sam otvarat' kojekakve radnje i radnjice, baviti se ovim i onim, opet ništa, sve talašika.

A onda me obasjalo sunce! Ima pravde! O, sudbino, hvala ti! Naš'o sam rješenje!

U neznanju šta će sa sobom od dosade, neki likovi lansirali nešto,mašu nečim, pa se digla dževa na sve strane, a što je najčudnije, to čime mašu je bez potpisa, autora ni za lijeka. Sve goli anonimusi. Traže uporno mjesto upotrebe za to svoje nešto, al' izgleda da ne ide. Slab im marketing.

Onda ja uskačem. Ja ću to njihovo prodavat'. Naći ću ja mjesto za njihov brend! Imam dobar špurijus!

Otvorio sam malu radnju. I ona rastura! Razvaljuje! Obara sve rekorde. Ne mogu osvojit'!

Pa, šta prodajem?

Papir, braco! Za higijenu, onu pozadinsku. Toaletni papir Zewa,Paloma,Violeta,Perfex?

Ne, braco! Te marke su prošlost. Istorija. Zgodovina.Historija. Ovo je nešto revolucionarno!

Štancam ono što izmisliše, a ko drugi nego vrli Europejci, nesebična podrška našim zacrtanim putevima sa kojih nas, jel'te, niko i ništa ne može skrenuti i koji nemaju alternative! Ide k'o ludo. Radim različita pakovanja, papir je jednoslojan, al' ide! Pakujem taj mudroserski i jebivjetarski proizvod čak i na nosače rolni za zidove. Do sada nešto nevidjeno! Ubio se za pozadinsku higijenu! Tom brendu tamo i jeste mjesto! Narod masovno prelazi na novi proizvod. I prezadovoljan je. Njegova pozadina takodjer. Kažu, blista k'o nikada! Ganc nova marka! Koja?

NON - PAPER!

Svejedno jel' sa zapada, istoka, juga, sjevera, sjeverozapada ili jugoistoka i što se autori hinjski kriju.

Navali narode,održavaj pozadinsku higijenu! Za tvoju cijenjenu pozadinu od sada, nadalje i ubuduće, samo i isključivo: NON - PAPER!


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.