x

Hyundai i Kia u problemu zbog dizela

​Dva najveća proizvođača automobila iz Južne Koreje postali su predmet istrage njemačke policije, jer je izvršena racija u njihovim prostorijama zbog sumnje postojanja uređaja koji smanjuje emisiju štetnih gasova prilikom testiranja.

Softverski uređaji koji su podešeni tako da kod dizelskih motora smanje količinu izduvnih gasova prilikom testiranja emisije, nisu novost. Ovakvi uređaji se koriste još od 1970-ih godina, a inovator je bio Volkswagen.

Skoro pola vijeka kasnije, njemačka kompanija ponovo se našla u ozbiljnom problemu zbog istog uređaja, a skandal je čak dobio i svoj naziv - Dizelgejt.


Međutim, proizvođači automobila kao da nisu izvukli pouku iz ogromnih kazni koje je morao da plati Volkswagen. Njemačka policija izvršila je raciju u prostorijama kompanija Hyundai i Kia u toj zemlji, zbog navoda da su u 210.000 vozila sa pogonom na dizel instalirali softver koji utiče na emisiju štetnih gasova, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva u Frankfurtu.


Vjeruje se da su ovaj softver razvili dobavljači dijelova i opreme Bosch i Delphi, a policija je pretražila poslovne prostore južnokorejskih brendova u Njemačkoj i Luksemburgu, u sklopu operacije koja je sprovedena u saradnji sa agencijom Eurojust. Portparol Hyundaija potvrdio je vijesti o raciji i rekao da kompanija sarađuje sa vlastima.


(AutoRepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.