x

Hyundai i Kia ulažu milijarde u razvoj proizvodnih kapaciteta za EV modele

​Hyundai i Kia potvrdili su da će investirali 21 trilion vona, odnosno 16,5 milijardi evra u dalji razvoj infrastrukture za proizvodnju električnih četvorotočkaša u matičnoj Južnoj Koreji.

Ovo obavještenje dolazi samo par dana nakon najave Kije da će napraviti novu fabriku za montažu EV modela u domicilu.

Dva proizvođača žele da uvećaju broj stvorenih baterijskih automobila u Južno Koreji na 1,44 miliona jedinica na godišnjem nivou do 2030. godine.

To je ogromno unaprjeđenje naspram onoga što su trenutno kadri da učine - prema njihovim prognozama ove godine će iz tamošnjih fabrika izaći oko 350.000 električnih vozila.


Korejci žele da otprilike polovina od njihovog ukupnog broja proizvedenih EV jedinica stiže upravo iz Južne Koreje. Naravno, sve je to dio znatno širih planova Hyundai korporacije.

Hyundai Motor Group želi da drži udio od 12% na globalnom EV tržištu do 2030. godine. Cilj im je više od tri miliona prodatih automobila na godišnjem nivou do pomenutog roka.


Kia je najavila da će njeno novo postrojenje u Južnoj Koreji biti izgrađeno u okviru postojećeg kompleksa Hvesong.

Ova nova fabrika imat će kapacitet od 100.000 električnih automobila na godišnjem nivou, ali je predviđeno da se to uveća na 150.000 automobila u kasnijem periodu. Kia počinje sa izgradnjom hala u prvoj polovini naredne godine, a proizvodnja bi trebalo da startuje u drugoj polovini 2025. godine.


(AutoRepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.