x

Hyundaijev projekat superautomobila nije odbačen

U septembru prošle godine, Albert Bierman, bivši šef Hyundaijevog N odjeljenja, otkrio je da južnokorejski proizvođač automobila radi na superautomobilu sa centralnim motorom. Međutim, direktor je kasnije rekao i da automobil neće biti pušten u proizvodnju. Uprkos toj izjavi, međutim, još uvihek postoji nada da ga dočekamo.


Naime, na Canadian International AutoShowu 2023. Hyundaijev direktor dizajna Hak So Ha je sugerisao da sudbina automobila još nije zapečaćena. Istakao je da novi Hyundai superautomobil još uvijek postoji u planovima kompanije, prenosi "Jutarnji".

"Još uvijek se radi na studiji. Ali u kojem trenutku ćemo ga učiniti ekonomski održivim, ili ćemo započeti planiranje proizvoda, ili na kojoj platformi ćemo ga plasirati na tržište, koji ćemo pogonski sklop koristiti, sve je to još nepoznanica", rekao je So Ha.

Hak So Ha je dodao da su započeli interni napori za rješavanje postavljenih pitanja. Međutim, dizajner je odbio da pruži bilo kakve dodatne informacije o automobilu.

Prema Biermanovim prethodnim izjavama, automobil bi za Hyundai bio ono što je NSX bio za Hondu/Acuru. Iako konačna odluka o pogonskom sklopu nije donijeta, Bierman je izjavio da se razmatra pogon s unutrašnjim sagorijevanjem, hibridni pogon ili sistem vodonikovih gorivih ćelija.

Bierman je vozilo nazvao "Chairman‘s Car" i sugerisao da bi njegova visoka cijena (preko 150.000 dolara) bila glavni faktor u odluci da se ne nastavi s projektom. Međutim, takođe je primjetio da je vozilo dizajnirano da stoji na prilagođenom okviru od ugljeničnih vlakana, te da bi korišćenje manje egzotične donatorske platforme potencijalno moglo da smanji troškove.

Međutim, prema Hak So Ha, pristupačnost ostaje jedna od prepreka s kojima se automobil suočava, tako da je Hyundaijev superautomobil, iako još uvijek moguć, sve samo ne siguran, prenosi "AutoBlog".

Izvor: nezavisne.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.