x

I bebama treba dnevni drijemež

Kao i kod noćnog spavanja, jako je važno kada dijete staviti na spavanje tokom dana.

Istraživanja, ali i majčinsko iskustvo ukazuju na to da kvalitet dnevnog spavanja utječe na noćni san i obrnuto. Bebe se razlikuju u tome koliko im treba dnevnog sna.  

Kao i kod noćnog spavanja, jako je važno kada ćete dijete staviti na spavanje tokom dana. Ako to učinite kasno, negativno će se odraziti na noćni san. Određeni periodi dana odgovaraju bebinom biološkom ritmu i drijemanje u tom periodu balansira budna i spavajuća stanja.

Uspijete li uskladiti bebin bioritam sa rasporedom drijemanja, to će imati jako pozitivan učinak na noćni san. Zato čim uočite znakove umora i pospanosti, stavite bebu na spavanje.

Vjerovatno će biti potrebno da neko vrijeme posmatrate bebu da biste uočili u kojim je periodima pospana. Onda počnite graditi rutinu. Nakon uspostavljenog obrasca spavanja, možete početi uvoditi rutinu koja će bebu pripremiti na spavanje.

Nakon što uvidite u kojim je periodima vaša beba najumornija, stvorite jednostavnu, ali prepoznatljivu rutinu kojom ćete je odvesti na spavanje. Tu možete uključiti muziku, uspavanke, ljuljuškanje bebe i slično. Ovu rutinu preskočite ako je beba toliko pospana da će utonuti u san čim je polegnete u krevetac.

Nije rijetkost da beba djeluje jako pospano, a dok pripremite sve za njeno spavanje, ona je već budna i spremna za igru. Bebe tada jednostavno izdrže period pospanosti i ponovo skupe snagu za nova dva-tri sata budnog stanja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.