x

Kazna do 10.000 KM

Ibrahim drži lava kao kućnog ljubimca na Poljinama u Sarajevu, inspekcija KS formirala predmet!

Ibrahim Al Hawai, biznismen iz Dubaija, na Poljinama u Sarajevu drži lava kao kućnog ljubimca, za kojeg nije poznato otkud mu i kako ga uopšte drži kao ljubimca.

Ibrahim je jedan od vlasnika Al Hawai Group iz Dubaija, a kako se pisalo, bio je zainteresiran za kupovinu Fabrike duhana Mostar za šest miliona KM, nakon što je među devet zainteresiranih kupaca za nekadašnjeg mostarskog giganta u drugom krugu dao najbolju ponudu na javnoj prodaji u Općinskom sudu Mostar.


Osim što je biznismen, Al Hawai aktivan je i na društvenim mrežama te na Instagramu često objavlju svoju svakodnevicu. Prema njegovim objavama može se zaključiti da uživa u luksuznom životu, automobilima i putovanjima.


Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske (KUZIP) poslove KS dobio je prijavu kojom se inicira inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u sarajevskom naselju Poljine.

Kako  je rečeno iz Inspektorata veterinarske inspekcije KUZIP, na osnovu dobijenih saznanja formiran je predmet za dalje postupanje u saradnji sa policijskim i drugim organima, po potrebi.


"U skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja", navode iz KUZIP-a.

Dodali su da su ovim zakonom za kršenje navedenih odredaba propisane novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30 do 10.000 KM.


"U skladu sa članom 38. istog zakona inspektor može privremeno ili trajno oduzeti životinju i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto o trošku imaoca ili vlasnika, uz napomenu da u konkretnom slučaju činjenice tek treba utvrditi, a na osnovu kojih će se odlučivati o daljim mjerama", dodaju iz KUZIP-a.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.