x

Idilične kolibe na svakom koraku: Slovensko mjesto koje svi trebaju vidjeti

Zabavite se uz sanjkanje, skijanje i šetnju po snijegom prekrivenom prekrasnom krajoliku...

Jeste li znali da je Velika planina u Sloveniji najveće pastirsko naselje u Europi? Ovdje možete doživjeti kako je to biti pastir, šetati među životinjama, uživati u iznimnim pogledima i u potpunosti restartati svoj um. Naravno, napunit ćete i album s kul fotkama u mobitelu.

Gdje se nalazi Velika planina i kako do nje doći

Velika planina smjestila se u Sloveniji u Kamniško-Savinjskim Alpama, sjeveroistočno od Kamnika. Prosječna nadmorska visina ovdje iznosi 1500 metara, a najviši vrh Gradišče visine je 1666 metara. Od Zagreba je udaljena 184 kilometara za što će vam trebati manje od tri sata vožnje. Ukupan trošak goriva i cestarina, ako krećete iz Zagreba bit će oko 400 kuna za dva smjera.

Kad stignete, do same planine kroz cijelu godinu možete žičarom čija polazna točka se nalazi u dolini Kamniške Bistrice uz kamp Alpe. Do vrha možete i pješice kroz mnoštvo planinarskih staza, no u ovu avanturu se opuštajte samo ako ste vješt penjač.

Stočari i pastiri na Velikoj planini

Ako ste ljubitelj životinja, ovdje ćete stvarno uživati. Zamislite da se probudite, popijete kavu ili čaj i odlučite prošetati među životinjama. Idealno! Možda ćete sresti i pokojeg pastira koji pažljivo brine o svojoj stoci. Prošećite pašnjacima i zaboravite na vrijeme. Možda ćete ih preko zime sresti manje, no doživljaj je izvanredan.

Kolibe na svakom koraku

Ono što nas posebno veseli su tradicionalne pastirske kolibe koje su smještene diljem planine, a više ih je od 140. Kao takve, simbol su Velike planine i sigurno ste ih barem jednom vidjeli na Instagramu. Njihovi krovovi prekriveni su tradicionalnim borovim šindrama što im daje posebnu čar. Neke od njih nude i smještaj, a navala na rezervacije uvijek je velika. Prespavajte u kolibi i osjećajte se kao pastir!


(Pukufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.