x

Imaju li vazdušni jastuci rok trajanja?

Ako ste iole radoznali, sigurno ste se pitali da li će vazdušni jastuk u vašim kolima raditi ako ili kada bude trebalo, pogotovo ako vozite starije vozilo? Da li vazdušni jastuci mogu da se poprave? Da li im je potrebno održavanje i da li imaju rok trajanja?

U kasnim devedesetim, dualni vazdušni jastuci su postali obavezni dio novih automobila, tako da postoji mogućnost da i vaš auto ima minimum dva vazdušna jastuka. Možete da odahnete, jer moderni vazdušni jastuci nemaju rok trajanja, napravljeni su da traju koliko i vozilo.

Neki od originalnih vazdušnih jastuka, koji su proizvedeni u periodu između sedamdesetih i devedesetih godina, trebalo bi da se provjere ili zamijene na svakih 10 do 15 godina. Međutim, starija vozila koja su prošla simulaciju sudara su imala ispravne vazdušne jastuke. Neki stariji modeli vozila su imali određeno kada bi trebalo da se uradi zamjena vazdušnih jastuka, ali od tada su proizvođači odlučili da će i ti vazdušni jastuci funkcionisati sve dok funkcioniše i automobil.

Vozila prije 2000. godine

Ako posjedujete vozilo koje je proizvedeno pre 2000. godine, savjetuje se da vidite da li bi vaši vazdušni jastuci trebalo da se zamene ili provere. U vašem uputstvu za upotrebu vozila bi trebalo da stoji preporuka proizvođača da li je potrebno sprovesti provjeru ili ne.

Kada su se vazdušni jastuci prvi put pojavili na tržištu, proizvođači su pazili na potencijalni rok upotrebe, jer je to bio novi bezbjednosni predmet za koji još nije postojao određen rok trajanja, prenosi Auto Guru.

Trajnost "inicijalne kapisle"

Određeno je da vrsta zaptivke na inicijalnoj kapisli mnogo veća nego što je to originalno zamišljeno, zato sada životni vijek vazdušnog jastuka parira životnom vijeku automobila. Originalno je proizvedeno dve vrste inicijalne kapisle, jedna je bila napravljena od plastike i metala, a druga od stakla i metala.

Plastične inicijalne kapisle nisu bile izdržljive koliko i staklene, pa je postojala veća šansa da vlaga nađe svoj put ispod zaptivke, što je moglo da dovede do korozije, koja inicajlnu kapislu čini manje efikasnom.

Provjeravajte svoje vazdušne jastuke

Vazdušni jastuk se dokazao kao pouzdan uređaj koji ne zahteva previše provjere niti popravke. Ovo su dobre vijesti s obzirom na to da sva vozila koja se proizvode danas imaju vazdušne jastuke. Neki modeli imaju ugrađeno više različitih tipova vazdušnih jastuka.

Redovna provjera vazdušnih jastuka koje imate u svom vozilu se preporučuje ako zasija njihova lampica na kontrolnoj tabli vašeg automobila. Kada startujete automobil, trebalo bi da vidite kako se lampica za vazdušni jastuk pali i odmah nakon toga gasi. Ako simbol ne zasvetli ili lampica svijetli duže vrijeme, trebalo bi da posjetite kvalifikovanog mehaničara.

(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.