x

Isidora, tata ti je donio knjige, ali nisi se probudila: Dimitrije Bjelica napisao pjesmu za kćerku koja kida dušu!

Dimitrije Bjelica, otac Isidore Bjelice Pajkić, koja je preminula u 53. godini, napisao je potresno obraćanje redakciji Kurira koje je posvećeno njegovoj pokojnoj kćerki.

- Isidora je napisala tati: "Kada bih birala između milion očeva, opet bih izabrala svoga tatu."

U Valjevu poslije simultanke pitaju mlade za televiziju ko je Fišer, nemaju pojma ni ko je Karpov, ni Kasparov. A na pitanje ko je Dimitrije Bjelica, svi kažu "to je tata Isidore Bjelice". Karpov mi kaže: "Šta ti vrijedi što si objavio preko sto knjiga i filmova i video cijeli svijet i što si šampion svijeta, Evrope, Amerike, Rusije, Magičnog šaha Bjelica i ambasador mira, akademik SAIN, kad te znaju samo po kćerki Isidori. Rekao sam: "Jedino sam na Grenlandu poznatiji od kćerke jer sam igrao simultanku sa Eskimima." U Igalu kod naše kuće igram sa djecom sa Kosova i dvije djevojke su remizirale. Pitam ih kako se zovu. Izjavile su, Isidora i Iva. Pitam Isidoru po kome je dobila ime, kaže da je po Isidori Bjelici jer njena mama najviše voli njene knjige - piše šahovski majstor i nastavlja:


- U Holivudu je tata upoznao kćerku sa zvijezdama filma, u Linaresu sa zvijezdama šaha. Slavni slikar Huan Miro nacrtao je Bjelicu i original je poklonio kćerki 2017. Nudili su za original hiljade dolara, upitao sam Isidoru da li da prodam, rekla je: "Ti ćeš kao najbolji tata na svijetu u 21. vijeku to pokloniti kćerki ako se razbolim." Tako je bilo i sa slikom Berbera. Dva velika slikara su pomogla liječenje Isidore, dr Slavko Božilović, rektor Univerziteta Union, Vojo Kovačević u Njujorku, Roman Toran u Madridu i Ljupka Lazić u Rimu...


Bjelica je opisao kako je izgledao njegov posljednji susret sa kćerkom: - Posljednjeg dana boravka u bolnici "Sveti Sava" ponio sam naslovne strane tri nove naše knjige "Vidjeli smo cijeli svijet 2", "Tri magične Isidore" i "Njegoš i crnogorske princeze". Ljubazno osoblje mi je dozvolilo da uđem, medicinska sestra je pokušala da je probudi. Rekla je: "Isi, došao ti je tata da vidiš vaše nove knjige od preko 200 knjiga." Nije se probudila. Zbogom, najbolja kćerko na svijetu! Tvoj tata Bjeli, sa kojim si obišla svijet cijeli.


Pjesma za kćerku

Poznati šahovski majstor napisao je akrostihove za svoju preminulu kćerku Isidoru.

Ideal miliona čitalaca

Sama je naslov romana

Isidora Dimitrijevna

Dobila ime po Isidori Sekulić.

Otac joj dao to ime.

Rusiju, Evropu, svijet,

Ameriku obišli zajedno.

Borila se u areni toreadora

Javila svjetska štampa

Evo prve Srpkinje u areni

Linares i Manolete

Ima 30 izdanja 90 knjiga

Cijeli svijet je obišla

Anketa, Revije, Lea porodice.

Dimitrije i Isi i Daglasi

Imali najviše glasova

Među porodicama

I osvojili titulu prvi u svijetu

To je veliko priznanje

Rekao joj Ivo Andrić.

Isi ovdje će oprostiti,

Jedino neće uspjeh.

Eto zašto nisi dobila

Veliku Ninovu nagradu

Ni nacionalnu penziju,

A dobili je i kusi i repati.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.