x

Iskrenu vezu gradi povjerenje – a ovo su principi na kojima počiva

Kada kažemo – zdrav emocionalni odnos, mislimo na povjerenje. Ali to nije nešto što nam je tek tako dato, već “vezivno tkivo” na kojem se radi i koje se gradi. Stručnjaci poručuju da se, ako vam je stalo, svakog dana bavite svojom vezom, vodeći računa da zadovoljite nekoliko osnovnih principa na kojima povjerenje počiva…

#1 Iskrenost

Svaka laž se prije ili kasnije otkrije, a ona nepovratno urušava odnos, koji poslije saznanja o neiskrenosti jednog partnera više nikada ne može da bude čvrst. Sve što prećutite, kad-tad će isplivati i tako se odraziti na gubitak povjerenja.

#2 Pouzdanost

Uvijek dokazujte (pogotovo i na sitnicama) partneru da mu vjerujete da može da uradi neke stvari bez obzira na vrijeme i okolnosti, da znate da je pouzdan i da isto to on može da očekuje od vas. Tako ćete izgraditi međusobno povjerenje.

#3 Bez poređenja sa drugima

Sva iskustva iz prethodnih veza treba da ostanu prošlost, a ne da se koriste kako bi se partner poredio sa bivšom ljubavi i svim onim što je valjalo ili nije.

#4 Vjera u partnerove mogućnosti

Važno je da vjerujete da vaš partner dobro radi ono što radi, a ne da ga stalno kritikujete i prebacujete mu da je nesposoban. To nije dobro za njegovo samopouzdanje, a time ni za vašu vezu.

#5 Bez patološke ljubomore

Ne smijete da gradite odnos u kojem od početka postoji vaša ili partnerova neopravdana ljubomora, jer tu ne može da “nikne” povjerenje, što znači da nema ni kvalitetne ljubavne priče.

#6 Bez skrivanja ličnih želja

Većina pravi grešku na početku veze, želeći da se po svaku cijenu svidi partneru, pa mu ne kaže baš sve što sama voli i želi. Pretvaranje se kad-tad obije o glavu, jer temelji na kojima je odnos počeo nisu bili zdravi.

#7 Znati reći “ne”

Onda kada mislite da je bolje da nešto radite odvojeno, da se na nekim mjestima i prilikama pojavi samo jedno od vas, kada nešto ne možete ili ne znate da uradite, bolje je da to kažete, nego da na silu učestvujete.

#8 Suočavanje sa problemima

Jedino blagovremeno rješavanje nesporazuma i nesuglasica može da ojača međusobno povjerenje. Nemojte probleme da gurate pod tepih, nego se odmah suočite sa njima.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.