x

Ispovijest brata Nizame Čamo koja je preminula na KCUS-u: Ispovraćala se, a sat i po je nisu ni pogledali! Rekli su nam četiri sata nakon smrti da je umrla!

Redakciji Source.ba video portala danas se javio Nezim Čamo, brat mlade Nizame Čamo, koja je prije nekoliko dana preminula od koronavirusa na Kliničkom centru u Sarajevu.

Naime, kako  je rekao na početku razgovora, Nezim tvrdi da mu uopće nisu jasne okolnosti pod kojim je njegova sestra preminula, te da je u bolnicu primljena zbog blažeg moždanog udara, ali da su se stvari kasnije mnogo zakomplikovale.

Za Source.ba portal je ispričao svoju priču, te je pojasnio kako je sve teklo dok je njegova sestra bila na liječenju, odnosno na KCUS-u.

"Moja sestra je imala blaži moždani udar 11. septembra. Međutim, poslije je osjetila da lijeva strana posustaje i da ne može da se pomjeri. Hitna pomoć je stigla dan kasnije i samo su joj rekli da joj nije ništa, dali su joj, ako se ne varam, injekciju za bolove i otišli su. Pošto sam ja u inostranstvu, dobio sam poziv od nane da je dolazila Hitna i da ništa nisu konkretno poduzeli. Sutradan odlazi ljekaru i dobija uputnicu da ide na KCUS i odmah su je smjestili na neurologiju i tu je bila do 15. septembra, a nakon toga su je prebacili na Kliniku za infekcije. Eh, upravo sa te klinike je ovaj video koji sam vam dostavio da ga objavite", kaže na početku razgovora za Source portal Nezim Čamo.

Nezim tvrdi da mu je sestra poručila da je pored nje na neurologiji ležao čovjek koji je bio zaražen koronom, te da sumnja da se upravo tu zarazila koronavirusom, što će se kasnije ispostaviti. Također  je poručio kako ima sve screenshotove razgovora sa svojom sestrom u kojem mu je to navela.


"Žalila mi se da je ne paze, da je ne presvlače redovno. Pokušao sam doći do nekog doktora, pretpostavljajući da će je malo bolje paziti. Uspio sam doći do jednog-dva doktora, ali je sve bilo isto, ništa se nije promijenilo. 28.09. su joj uzeli i telefon. Kada sam god zvao za informacije, dobio sam info da je stabilnog stanja, da je komunikativna, da jede i pije, da je dobila koronu i da je na kisiku. Također su mi uvijek govorili da ne znaju šta može biti za sat ili dva. Oni su meni do 07.10. aludirali da će nešto krenuti po zlu, samo su me upozoravali. Tražio sam samo da joj čujem glas, samo da vidim da je komunikativna, da se uvjerim u to što govore, ali nikada nisam uspio da je čujem", ističe naš sagovornik.

Tvrdi da mu je sestra putem telefona, dok joj isti nisu oduzeli, poručila kako samo jedva čeka da ozdravi i napusti bolnicu, te je najavila da će tužiti sve one koji su je liječili i brinuli se o njoj.

"07.10. sam dobio info da je noć prije bila vrlo loše, da joj je srce bilo stalo, bubrezi otkazali, pluća stala i da su se borili za njen život. Uspjeli su je reanimirati i vratili su je u život, te su je stavili na respirator. U tih 20-ak dana naše borbe i drame, ja sam možda sedam dana dobijao nekakve informacija, ali 13 nisam, jer mi se nisu javljali na telefon. Niti smo vidjeli kakve nalaze, niti smo šta znali. 11.10. je preselila u jedan sat, a tada je moj otac bio sa doktoricom. Rekli su mu da nazove za pola sata i da imaju hitnu intervenciju. Nismo ih mogli dobiti do pola 5, a onda su nam se javili u 17:00 sati i rekli da je naša Nizama umrla", kaže naš sagovornik.

Nezim kaže da je dan nakon smrti sestre razgovarao sa doktorom, te da ga je upitao zašto su informaciju o njenoj smrti dobili tek četiri sata kasnije i zašto su do same njene smrti informacije dobijali na kapaljku.

"Doktor mi je rekao da mi ne može reći u kakvom stanju je moja sestra došla na kliniku. Rekao je da jeste na toj klinici doktor, da rade u smjenama, te mi je rekao da nije cijelo vrijeme bio oko moje sestre. Rekao mi je da zovem šefa klinike. Uglavnom, to je neki katastrofalni i složeni sistem, ne znam šta se i kako se radi. Imam poruke od sestre gdje mi je napisala: 'Braco, mene prebacuju na infektivnu kliniku, ne znam zašto, ja se osjećam dobro'. Ne želim ja nikakvu odštetu, nego samo da se znaju stvari, pa da se sutra nečijem djetetu ovo opet ne dogodi. Odeš u bolnicu da ti bude bolje, a onda preseliš gore", ističe Nezim za Source portal.

Tvrdi da nikada nakon njene smrti nije dobio nikakve druge informacije. Također, dodaje da je niko nije presvukao sat i po, iako se ispovraćala i dozivala sestre da joj pomognu, što se vidi na klipu koji nam je poslao.

"Sama riječ intenzivna njega govori da ljudi tu moraju da budu stalno. Nju niko nije pogledao sat i po. Kada pacijent povrati, valjda se sve diže na noge, šta je problem, zašto je pacijent povratio, da se pregleda i da joj se rade nalazi... Ne možete ostaviti pacijenta sat i po nakon što se ispovraćao, a nakon toga da ga samo presvučete i da ništa ne uradite. Ni zbog čega ovo ne radim, nikakve koristi ili promocije, dvaput sam istu stvar doživio. Samo želim da javnost ovo sazna i da se stvari ako ništa malo poprave", rekao je na kraju razgovora za naš portal Nezim Čamo.

Čamo nam je na kraju razgovora poručio da imamo njegovo odobrenje da objavimo video koji nam je poslao. Također nam je poslao screenshotove razgovora Nizame sa njim i sa drugim, njoj bliskim, ljudima, kojima se povjerila da je u jednom momentu bila žedna i gladna dok je ležala u bolnici.


Izvor: Source

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.