x

analiza raskrinkavanja

Ispravka: Holanđanin Frank Hugerbets nije predvidio zemljotres u Turskoj! Zemljotrese nije moguće predvidjeti!

Napomena: Ovaj članak je editovan nakon analize Raskrinkavanje.ba portala, jer je njihovom neovisnom provjerom točnosti podataka utvrđeno da bi informacije  u istom mogle biti zavaravajuće.

Naime, naš portal je 07. februara objavio vijest pod naslovom "Holanđanin koji je predvidio katastrofu u Turskoj opet objavio crne slutnje, evo koji je sad datum kritičan i gdje!" Vijest smo preuzeli sa portala Kurir, a koju je objavilo i desetine drugih portala, gdje se navodi kako je Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji izazvao veliku pažnju u javnosti pošto je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru objavio da će ovu zemlju pogoditi zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihtera. 

Na društvenoj mreži on je naveo da će do prirodne katastrofe doći u južno-centralnom dijelu Turske kod Sirije, Libana i Jordana.

"Najvjerovatnije oko 8. februara, najvjerovatnije magnitude 6. Postoji mala mogućnost većeg seizmološkog događaja. Naknadni potresi nastaviće se u središnjoj Turskoj i mogli bi da dosegnu magnitudu od 5 do 6", napisao je.

Hugerbets se nakon toga ponovo oglasio, ovog puta na Fejsbuku, gdje je napisao da može da dođe do snažne seizmičke aktivnosti u narednim danima. U članku je pisalo: "Hugerbets je "predvidio" katastrofu u Turskoj. Dakle, prema pisanju našeg portala navedeno je kako je on “predvidio”, a po drugima “najavio” zemljotres u Turskoj samo nekoliko dana prije nego što se on desio. Međutim, Raskrinkavanje kroz svoju detaljnu analizu objašnjava kako "Hoogerbeetsov tweet u kome se navodi da će se “prije ili kasnije” desiti zemljotres nije, ustvari, nikakvo predviđanje potresa".

"Prije svega, uopšte ne postoji mogućnost da se zemljotresi predvide, na što je odmah ukazao Evropsko-mediteranski seizmološki centar na svom Twitter nalogu, svjestan viralnosti tvrdnji da je Hoogerbeets predvidio zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju", navodi Raskrinkavanje.

Raskrinkavanje dalje navodi:

"Mogućnost predviđanja zemljotresa odbacuje i Američki geološki institut (USGS):

- Niti USGS niti bilo koji drugi naučnici nikada nisu predvidjeli veliki potres. Ne znamo kako i ne očekujemo da ćemo znati u dogledno vrijeme. Naučnici USGS-a mogu samo izračunati vjerovatnoću da će se dogoditi značajan potres (prikazano na našoj karti opasnosti) u određenom području unutar određenog broja godina.

Predviđanje potresa mora definisati tri elementa: 

1) datum i vrijeme, 

2) mjesto i 

3) magnitudu.

Na stranici Prirodoslovno-matematičkog Fakulteta (PMF) u Zagrebu objašnjeno je zašto je nemoguće utvrditi kada će se potres desiti.

- Lokacija potresa vezana je za aktivne rasjede koji su uglavnom poznati, pa je moguće unaprijed otprilike znati gdje se potres može dogoditi. Jačina potresa ovisi o čvrstoći stijena u rasjednoj zoni – jači potresi mogući su samo na mjestima gdje su i stijene čvršće, tj. ondje gdje se može nakupiti velika količina energije bez da se prijevremeno oslobodi. Na osnovi povijesnih i statističkih podataka te poznavanja lokacija rasjeda, moguće je pretpostaviti i potencijalnu jačinu budućeg potresa. Ali, zbog nehomogenosti sredstva i neperiodički dugog "punjenja" i kratkotrajnog "pražnjenja" energije na rasjedima u obliku potresa, nemoguće je točno predvidjeti kad će se idući potres dogoditi.

Detaljnu analizu Raskrinkavanja o ovoj temi možete pročitati na linku: 
https://raskrinkavanje.ba/analiza/zemljotrese-nije-moguce-predvidjeti

Portal Ekskluziva.ba se ovom prilikom izvinjava čitateljima zbog zavaravajućih informacija.



U stravičnom zemljotresu, koji je pogodio i Siriju, prema posljednjim informacijama, povrijeđeno je više od 20.000 ljudi. U Turskoj je srušeno više od 6.000 objekata. SZO procjenjuje i da je oko 23 miliona ljudi u Turskoj i Siriji direktno ugroženo zbog zemljotresa.

U Turskoj je proglašena tromjesečna vanredna situacija u 10 gradova i regiona najviše pogođenih zemljotresom.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.