x

Isprobali smo Samsung Galaxy S20 Ultra i uvjerili se zašto je iznad svih telefona današnjice!

Nedugo nakon što smo testirali Galaxy S20 Plus, o čemu možete čitati ovdje, u rukama Ekskluziva.ba portala se našao još jedan smartphone Samsungove Galaxy S20 serije. Ovoga puta nam je pripala čast da isprobamo telefon koji je iznad svih. Telefon koji pomijera sve granice, po svim svojim specifikacijama. Naravno, riječ je o Galaxy S20 Ultra modelu, koji je ujedno najveći i najskuplji model gore spomenute serije. 

Šta smo prvo primijetili? 

Već pri samom dodiru sa Galaxy S20 Ultra modelom se da zaključiti da Samsung kao da lagano odustaje od zakrivljenih ekrana. Bez svake sumnje se razaznaju obrisi Samsung S serije, sa blago zaobljenim ćoškovima, sad već skoro pa ravnim ekranom, i jako dobrim kvalitetom izrade. Olako smo zaključili da se se ovaj model bolje drži u ruci i manje su šanse da se dlanom pritisne ekran (mada nam se dešavalo). Pozadi ima grbu na kojoj su kamere, a nigdje nema „rupu“ za slušalice.


Ekran je pozamašnih dimenzija, sa rupicom za selfie kameru odmah ispod gornjeg zvučnika. U sezoni 2020 je okvir oko kamere manji i prihvatljiviji. Ekipa Ekskluziva. ba portala je ljubitelj smartphona sa velikim ekranom, a upravo jedan ovakav model je perfektan za one koji dijele mišljenje sa nama. Glavna novina ekrana je osvježavanje ekrana od 120 Hz, što je duplo više nego inače. Ko želi da uživa u visokom osvježavanju, mora da se odrekne WQHD+ zarad FHD+ rezolucije. Prosječan korisnik neće primijetiti duplo bolje osvježavanje ekrana, a ni gustinu od 500+ piksela po kvadratnom inču, ali lijepo je znati da to postoji. Ekrane Samsung top modela izdvaja veća zasićenost boja. Zvuči vještački, ali nismo našli osobu kojoj se nije svidio prikaz boja. Stereo zvučna slika je za nijansu bolja od prošlogodišnje S serije. Djeluje nam da je gornji zvučnik malo slabiji od donjeg, ili je to samo zato što je gornji otvor manje površine...


Kada se upregne sva snaga Ultre, a ima je dosta, onda telefon izdrži jedan dan korištenja. U slučaju da ga koristite tek ponekad, onda će baterija trajati i dan i po. Svakako, Ekskluziva.ba tim gotovo da nije ispuštao telefon iz ruku, pa je jasno zašto nam je takav učinak. Naravno, u paketu se dobija ultra brzi punjač. Za pola sata punjenja ćete imati skoro dvije trećine baterije, za oko sat vremena vam punjač više ne treba.

Moćan procesor i prateća grafika su toliko brzi da sve odrađuju u trenu. Opteretili smo telefon s gomilom aplikacija, startovali mnoge od njih da rade paralelno, i sve radi kao švajcarski sat. Za komociju multitaskinga je zaslužna i ogromna količina RAM memorije. Mnogi računari nemaju toliko. 


I ponovo dolazimo do omiljenog dijela našeg tima - kamere. Podsjećamo, kako je kamera bitan faktor za naš rad, a kada bismo za naš portal imali jedan ovakav telefon, vjerujte da fotografije i video klipove napravljene istim ne biste razlikovali od onih koje pravimo profesionalnim aparatima. Kamera je glavni razlog kupovine S20 Ultra. Ima najveći senzor, relevantnu optiku, i zavidnu brzinu obrade snimljenih podataka. Samsung do iznemoglosti reklamira glavnu kameru od 108 MP i ona jeste fenomenalna. Dalje se u reklami, a i na samom telefonu, spominje uveličavanje od sto puta. Istina da kada uveličate „na maksimum“ dobićete fotografiju koja negdje izgubi svoj smisao, ali svakako da je sama sposobnost ovako nečega nevjerovatna.


U osnovnom izboru kamere možete koristiti sve tri kamere (ultra široka, normalna i telefoto), a ako odaberete 108 MP, onda je uveličavanje samo do 6x. Kada koristite 12 MP (normalan mod) dobijate detaljne fotke sa puno boje (ne previše). Pred automatskog optimizatora scene, na raspolaganju su i filteri. Ima ih desetak preinstaliranih, i još više desetina odmah dostupnih u Samsung prodavnici. Dodatak na sve te filtere su vaši koje možete sami napraviti izborom neke od vaših ranijih fotografija.


Šuma jedva da ima, čak i pri slabijem osvjetljenju. Ako je mrak, ne očekujte da će upaliti svjetlo. Uz malo truda, fotografije će biti fenomenalne: oštre gdje treba, blago zamućene gdje želite. Novost je Single Take kada Ultra puca iz svog raspoloživog oružia, tj. iz svih kamera. Vama poslije nekoliko sekundi daje rezultat u vidu nekoliko video snimaka i nekoliko fotografija, uz prijedlog najbolje opcije. Moramo priznati da je odabrana superiorna naspram obične fotografije.


Video je moguć sve do 8K. Sada je 4K sasvim običan snimak. Kad je na 8K onda nemate dodatne opcije dostupne na manjim rezolucijama – zumiranje i crtanje raznih oblika koji ostaju na lokaciji gdje ste ih nacrtali. Tokom snimanja videa je moguće i praviti fotografije čiji kvalitet se ne razlikuje od onih napravljenih tokom samog fotografisanja, jedino što ste uskraćeni za filtere. Sve u svemu, kamera je najbolje koju se Samsung do sada stavio u mobilni telefon.


Na kraju nam ostaje da zaključimo da je S20 Ultra najbolji dostupan telefon na tržištu. To zna i Samsung pa je cijenu prilagodio tome.

.

.

.

.

.

Izvor: tech-lifestyle


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.