x

Mineral koji je neophodan ljudskom tijelu

Istraživanja pokazala: Unos previše ovog minerala može skratiti život

Nedavno istraživanje je otkrilo potencijalnu vezu između nivoa željeza i dugovječnosti.

Istraživanje, koje se pojavilo u časopisu Nature Communications, objedinilo je podatke tri velike ljudske genetske studije.

Vodeći autor istraživanja i analitičar podataka Paul Timmers s Univerziteta u Edinburghu je rekao kako su uz pomoć genetike pronašli višestruke dokaze koji ukazuju na to da je loša kontrola nivoa željeza u krvi uzročno vezana za kraći životni vijek.

Šta je istraživanje otkrilo?

Nakon ispitivanja DNK pojedinaca koji su živjeli dug i zdrav život naspram onih koji su iskusili dobne bolesti, pa čak i smrt rano u životu, istraživači su uspjeli odrediti 10 regija genoma koje su bile povezane s tri ključne mjere starenja: životni vijek, godine života bez bolesti (zdravstveni raspon) i doživljavanje starosti (dugovječnost). Za dvije takve regije, LDLR i FOXO3, izričito je utvrđeno da utječu na ekspresiju gena koji pomažu tijelu da metabolizira željezo, što je i navelo istraživače da pretpostave da nivo željeza može igrati ulogu u starenju.

Viši autor studije dr. Joris Deelen, koji proučava biologiju starenja na Institutu za biologiju starenja Max Planck u Njemačkoj, objašnjava da su "genetske varijacije u ovim regijama najvažnije za zdrav metabolizam željeza. Geni pod utjecajem genetskih varijacija u ostalih osam regija nisu direktno povezane s metabolizmom željeza. "

Pa, kako nivo željeza može utjecati na vaš životni vijek?

U suštini, oni s visokim nivoom željeza mogu imati veći rizik od rane smrti. Iako je poznato da deficit željeza može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, novija istraživanja pokazuju da i višak ovog minerala može imati negativne učinke na zdravlje.

To ne znači da trebate potpuno izbaciti crveno meso i drugu hranu bogatu željezom iz ishrane, međutim, to vas može potaknuti da postanete svjesniji o nivou željeza u krvi.

Ljudi starenjem gube sposobnost regulisanja nivoa željeza, stoga je važno da redovno idete na preglede, te da provjeravate nivoe željeza kako biste održavali optimalno zdravlje i tokom starosti.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.