x

Istraživanje je otkrilo neočekivanu posljedicu zajedničkog života prije braka

Parovi se sve češće odlučuju na zajednički život prije braka i dok neki stručnjaci podržavaju ovaj trend opisujući ga kao koristan korak prije izricanja sudbonosnog “da”, on se može negativno odraziti na seksualni život, piše Insider.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu S.x Research otkrilo je da su parovi koji su živjeli zajedno prije stupanja u brak rjeđe vodili ljubav u prvoj godini braka i pokazali nižu stopu se.sualnog zadovoljstva u odnosu na parove koji su zajednički život započeli tek nakon vjenčanja.

U istraživanju koje je obuhvatilo 113 heteroseksualnih parova praćena je stopa seksualnog zadovoljstva tokom prve četiri godine braka. Istraživanje se dotaklo i faktora koji mogu uticati na se.sualni život parova, poput zajedničkog života ili dobijanja djece prije stupanja u brak. Parovi koji su praćeni bili su u prosjeku u kasnim dvadesetim godinama, a njihova etnička pripadnost bila je raznovrsna.

Osim što je zaključeno da su parovi koji su živjeli zajedno prije braka u prvoj godini braka rjeđe i manje uživali u se.su, otkriveno je i da duže hodanje (godinu dana ili više) takođe negativno utiče na se.s u prvoj godini bračne zajednice. S druge strane, djeca nisu značajno negativno uticala na se.sualni život parova.

Razlika u učestalosti se.sa između ljudi koji su bili u vezi duže vrijeme i onih koji su bili u vezi kraće vrijeme nestaje nakon četiri godine braka. Kod parova koji su imali djecu prije nego što su se vjenčali primijećeno je da u četvrtoj godini učestalost se.sualnih odnosa počinje rasti, što nije uvijek slučaj kod parova koji nisu imali djecu.

Prema autorima ovog istraživanja, potrebno je provesti daljnja ispitivanja kako bi se bolje razumjelo na koji način se se.sualni odnos parova mijenja u prvih nekoliko godina braka i kako bi te promjene mogle dovesti do eventualnog razvoda.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.