x

Istraživanje otkrilo koji je spol vještiji u prekrivanju prevare

Skupini od 1.500 ispitanika pokazali su fotografije 189 bijelaca.

Loše vijesti za sve frajere koji su skloni "šaranju" u vezi. Naučnici su utvrdili da žene mogu utvrditi je li vjerovatno da će muškarac biti nevjeran samo gledajući u njegovo lice, no muškarci ne posjeduju te sposobnosti da otkriju preljubnicu.

Naučnici s Univerziteta "Western Australia" skupini od 1.500 ispitanika pokazali su fotografije 189 bijelaca (101 muškarca i 88 žena) koji su prije toga odgovarali na pitanje jesu li bili nevjerni svojim partnerima.

Ispitanici su ta lica trebali poredati po kategorijama od 1 do 10 ovisno o tome je li bilo "iznimno vjerovatno" do "malo vjerovatno" da su bili nevjerni.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Royal Society Open Science" pokazuju da su i muškarci i žene tačno pogađali preljubnike, ali ne i preljubnice.

Naučnici su rekli kako rezultati nisu bili očekivani.

Muškarci su uspijevali otkriti suparnike, no žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli provaliti ni muškarci, ali ni žene.

- Uzevši sve u obzir, i muškarci i žene pokazali su iznad prosječnu tačnost za razotkrivanje lica muškaraca, no ne i za lica žena. Doživljaj nevjere doista se može skrivati u licu muškarca - napisali su naučnici.

Naučnici su došli do još jednog neočekivanog rezultata koji sugerira da najviše ne šaraju najzgodniji muškarci.

- Iznenađujuće je da su, iako su zgodniji muškarci rangirani kao najnevjerniji, u stvarnosti bili u razmjerno manjem broju slučajeva nevjerni - navode naučnici.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.