x

Italia, ti amo: Samo dio od milion razloga zbog kojih se jedva čekamo vratiti na Čizmu

U talijanskim gradovima, gdje god pogledate, oko vas – nalaze se čuda. Dođete u Rim i ne možete se prestati diviti Trgu sv. Petra na kojem se nalazi i istoimena bazilika. Napravite đir po gradu, eto je fontana Trevi, a sve ostale znamenitosti teško je uopće navesti...

Svaki dan u svim mogućim medijima unazad par tjedana doznajemo ružne vijesti iz Italije, zemlje koju je korona virus doslovno poharao. Svi zaljubljenici u povijest, gastronomska čuda, modu ili kulturu vjerojatno jedva čekaju da situacija prođe i da se konačno mogu vratiti i uživati u čarima koje Čizma nudi. Stoga, našli smo par razloga sasvim dovoljnih za povratak, pa krenimo redom…

Pogledi koji oduzimaju dah

Vjerojatno mnogima prvo padne na pamet – Cinque Terre. I da, pogled na šarena sela nevjerojatan je, i čini vam se kao da ste se našli u nekom drugom svijetu i vremenu. S druge strane, na obalama Amalfi zaljeva, nalazi se mjesto Positano, koje puno ne zaostaje za maloprije spomenutim živopisnim šarenim selima.

A što tek reći za jezera? Jezero Garda, gdje će vas klinci barem jednom „žicati“ da ih odvedete u Gardaland, oduzima dah. Provozajte se brodom, uživajte u pogledu na okolna brda i planine, pojedite nešto fino u lokalnim restoranima. Ukratko – guštajte na najjače!

Arhitektura

U talijanskim gradovima, gdje god pogledate, oko vas – nalaze se čuda. Dođete u Rim i ne možete se prestati diviti Trgu sv. Petra na kojem se nalazi i istoimena bazilika. Napravite đir po gradu, eto je fontana Trevi, a sve ostale znamenitosti teško je uopće navesti.

Nakon Rima zaputite se do Firence, a onaj koga ne zadivi čudesna katedrala Santa Maria del Fiore, vjerojatno umjetnost i arhitekturu ne doživljava kao bitne stvari. A što tek reći za Davida u istom gradu, ili pak, galeriju Uffizi?

Nadalje, tu su Milano sa svojom katedralom, Ravenna sa slavnim mozaicima, Venecija koja je sama po sebi spomenik… Tako da, ovdje ljubiteljima lijepog – nikako ne može biti dosadno.

Priroda 

Spomenuli smo već jezero Garda, ali nismo recimo – jezero Como. Nadalje, u potrazi za morskim užicima valja se najprije zaputiti u Apuliju, gdje ćete naći mali milijun divnih plaža. Naravno, Italija ima i otoke, a oni veliki poput Sicilije i Sardinije svakako se isplati obići uzduž i poprijeko, a nisu za baciti ni oni manje, kao Capri.

Jasno, tu su još i brojni nacionalni parkovi, zatim poznata skijališta kao što su Cortinna d'Ampezzo, Madonna di Campiglio, Altabadia… Ma gdje god odete, jedno je sigurno – promašiti ne možete.


Umjetnost

Ok, spomenuli smo već firentinske adute u vidu galerije Uffizi i Michelangelovog Davida. No, umjetnosti se možete diviti doslovno u svakom gradu. Vatikanski muzeji, bazilika sv. Petra u kojoj se nalazi Pieta (opet Michelangelo), galerija Borghese… Nema čega nema. U Milanu ćete pak vidjeti Posljedju večeru, u Veneciji posjetiti sjajan muzej Peggy Guggenheim, itd, itd…

Gastronomija

Gdje uopće početi? Od fantastične napuljske pizze ili od tjestenina na sto načina – cacio e pepe, carbonara, aglio e olio… A gdje su još parmigiano regiano, bolonjska mortadela, bistecca alla Fiorentina i tisuću drugih specijaliteta… Naravno, Talijani su i majstori slatkog, a da ne govorimo kako svaka regija ima i svoj zaštitni kolač, kao uostalom i hranu.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.