x

SVE ZA NOVE STANOVNIKE

Italijansko selo Santo Stefano plaća ljudima da dosele

Idilično italijansko selo Santo Stefano di Sessanio poznato je po tome što je prodavalo kuće za jedan euro onima koji su ih željeli renovirati i živjeti u njima, ali sada je spremno čak i da plati ljudima da presele ovdje.

Ovo srednjovjekovno selo smješteno je u regiji Abruzzo na istočnoj strani centralno-južne Italije. Usljed stalnih iseljavanja ljudi, lokalne vlasti Santo Stefana će na sve načine pokušati privući nove stanovnike. Stoga su sada odlučili platiti ljude koji su spremni presliti se i započeti raditi u ovom selu, a potencijalne stanovnike će podržati čak i dajući im mjesto za život uz simboličnu stanarinu.

"Ovo nije nikakav biznis. Jedino što želimo jeste da se nastavi život u ovom selu", rekao je za CNN načelnik sela Fabio Santavicca.

Ono što je potrebno budućim stanovnicima Santo Stefana jeste da budu državljani Italije ili barem imaju mogućnost da to postanu te da imaju 40 ili manje godina.

Odabrani kandidati će imati fiksna mjesečna primanja tokom tri godine u iznosu od maksimalno 8.000 eura godišnje. Istovremeno, pojedinci će dobiti jednokratni iznos od najviše 20.000 eura koji će im poslužiti za pokretanje poduzetničke ideje i biznisa u selu.


Santo Stefano danas ima samo 115 stanovnika, a oko polovine su penzioneri. Manje od 20 ih je mlađe od 13 godina.

Podsjetimo da je nešto slično učinila i italijanska Candela u Apuliji kada je prije tri godine ponudila 2.000 eura onima koji su željeli preseliti u ovaj gradić.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.