IV Internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta „Balance“ 2019.!

20.05.2019 12:00 Do 22.05.2019 20:00

Internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta će se održati od 20.-22. maja, 2019. godine na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. Učesnici takmičenja su učenici osnovnih i srednjih baletskih škola/studija iz BiH i drugih država. Svi takmičari su podjeljeni u devet kategorija, prema godini baletskog školovanjaSvi takmičeari će dobiti certifikate, a svi oni koji budu osvojili jedno od prva tri mjesta u svojoj kategoriji će biti nagrađeni medaljom i malim paketom. Tri takmičara sa najviše bodova će dobiti stipendiju za Summer Dance Camp 2019 i Ljetna baletna škola Zagreb.

Posebna nagrada će se dodjeljivati najboljem takmičaru „Emina-Minka Kamberović“

 Kroz ovu aktivnost direktno promovišemo i razvijamo plesnu umjetnost i to na najvišem profesionalnom nivou, stvaramo nove zaljubljenike ove umjetnosti, te osnažujemo baletsku scenu BiH. Razlog zašto je izabrano takmičenje za postizanje navedenih ciljeva, a ne neko drugo sredstvo, jeste zato što je ovo jedinstvena prilika da učenici i njihovi nastavnici vide na kojem su stupnju u svom radu, te koje su mjere i koraci koje moraju poduzeti za dalji uspjeh. Ovo je jedini način da kod budući baletskih igrača budimo želju za napredovanjem, te da istovremeno budimo i takmičarski duh. Kroz takmičenje koje je na svjetskom nivou imamo mogućnost da dođemo do tri predviđena rezultata, a to su jačanje baletske scene BiH, bolju educiranost učenika baletskih škola/studija, te do bolje educiranosti baletskog pedagoškog kadra.

Kao završnica takmičenja zadnju večer, 22.5.2019., na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, održat će se svečana Gala večer baleta, gdje će se kroz originalne varijacije i koreografije predstaviti najbolji takmičari. Gala večer je revijalnog karaktera, koja će pored plesnog dijela sadržati i oficijelni dio gdje ćemo svim takmičarima uručiti certifikate, a nosiocima nagrada medalje i certifikate sa osvojenim stipendijama.

Samo pojavljivanje takmičara na sceni tokom Gala večeri osnažuje njihov duh, te podstiće na dalji rad. Gala večer na kojoj će biti veliki broj posjetilaca, jačamo BH scenu plesne umjetnosti, te educiramo javnost i stvaramo novu publiku, koja će redovno posjećivati baletske predstave i druge svečane baletske koncerte u okviru festivala.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.