x

Izbjegnite ovih 5 grešaka kod nanošenja crvenog ruža!

Glumica Scarlett Johansson uvjerena je kako se sva čarolija šminke nalazi u pravilno izabranom ružu. I samo jedan detalj – jarko obojene usne – može biti ključni zaokret u vašoj ličnoj priči i izgledu. Kako biste spriječili da se kočija pretvori u bundevu, izbjegavajte ove uobičajene greške pri nanošenju crvenog ruža ili ruža bilo koje jarke boje.

#1 Nedovoljna hidratacija

Većina modernih ruževa sadrži hidratantna sredstva, a neki proizvodi mogu poslužiti kao potpuni balzam za usne. Ali ipak, dodatna hidratacija nikada neće naštetiti – posebno u zimskoj sezoni ili u kancelariji s klima uređajima koji ispuštaju suhi zrak. Savjet profesionalaca: nanesite gusti sloj balzama na usne, pričekajte dvije minute, odstranite ubrusom i tek tada nastavite sa šminkanjem usana.

#2 Izbjegavanje pilinga

Nijedan ruž neće ležati besprijekorno na nedovoljno osvježenim usnama, posebno ako se radi o mat ružu. Neka vam bude pravilo da svakodnevno napravite piling usana – s vrlo mekanom četkicom za zube, ručnikom, spužvastim aplikatorom, posebnim pilingom za usne ili, ako više volite DIY proizvode, kandiranim medom. Masirajte nježno, pazeći da ne oštetite osjetljivu kožu, a zatim nanesite balzam ili kremu.

#3 Neodgovarajuća nijansa olovke za usne

Pozdrav iz devedesetih, kada su usne iscrtane tamnom olovkom bile trendy koliko i spandex tajice te lakirane šiške. Iznenađujuće se često ovaj atavizam još može susresti u svakodnevici, iako je veći neuspjeh, teško zamisliti. Zapamtite, u slučaju olovke za usne moguće su samo dvije mogućnosti:

1) bezbojna ili nude koja označava granice ili čine usne vizualno većim;

2) olovka u tonu ruža za usne. Kako ne biste pogriješili s nijansom, odaberite proizvode iste marke i obavezno ponesite ruž sa sobom kad idete u trgovinu po olovku.

#4 Nedostatak baze

Mnogi zanemaruju bazu, radije nanoseći ruž na “gole” usne – i to uzalud. Baza pomaže u izbjegavanju neugodnih propusta poput crvenih mrlja na zubima i “strelica” koje ostavljaju dlačice koje se pojavljuju uz usne. Kako osnova može poslužiti i uobičajena podloga za za lice, bb krema, mineralni puder ili čak i sam ruž. Kako bi vam to uspjelo, ruž se mora nanijeti u nekoliko slojeva: prvi sloj morate obrisati ubrusom, ponovno nanijeti, poljubiti ubrus… Usput, ovom radnjom ruž se neće izbrisati već nakon prve šolje kafe, već će postati gotovo vodootporan.

#5 Tehnika nanošenja

Nije važno mažete li usne direktno ružem, četkicom ili prstom, uvijek započnite od sredine, najšireg dijela, a zatim prijeđite na rubove. Tako ćete sigurno ravnomjerno nanositi ruž i nećete morati prilagođavati šminku.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.