x

BRAČNI SAVJETNIK

Izdvojite samo pet minuta dnevno: Trik koji spašava brak

Početak ljubavnog odnosa tako je uzbudljiv. Tada još uživamo u romantici i nježnostima slatkih strasti i čini nam se kako ćemo zauvijek lebdjeti


Početak ljubavnog odnosa tako je uzbudljiv. Tada još uživamo u romantici i nježnostima slatkih strasti i čini nam se kako ćemo zauvijek lebdjeti na mekanim oblacima zaljubljenosti.

Izljevi ljubavi

Izljevi ljubavi i nježnosti na početku su konstanta, kao i intimne aktivnosti pod plahtama. Jedno s drugim želimo provesti sve vrijeme ovoga svijeta, a nekoliko dana bez razgovora, zagrljaja i maženja nezamislivi su i traju vječno.

A onda se većini parova, u nekom realnom okruženju, dogodi zasićenje.

I ne zato što se njihova ljubav ugasila, nego jer je stvarni život upleo svoje prste u te prpošne emocije. Kad se uloga ljubavnika pretvori u ulogu radnika, roditelja, kuhara, dadilje, tajnice i vozača, ljubavni odnos završi na kraju liste prioriteta.

Svakodnevne frustracije počinjemo iskaljivati na partneru, a ponekad danima drugoj strani ne kažemo niti jednu lijepu riječ.

Bračni savjetnici ističu kako je ova, dobro nam poznata, priča zapravo jedan od glavnih uzroka razvoda pa bismo možda trebali osvijestiti svoje postupke i način na koji se odnosimo prema osobi koju volimo.

Revolucionarno pravilo

To bismo mogli učiniti pomoću revolucionarnog pravila od pet minuta koje je nedavno skovala poznata američka bračna psihologinja Belinda Vilijams (Williams). Njen genijalni trik zapravo je vrlo jednostavan, a brojni parovi ističu kako im je spasio brak.

Radi se o prakticiranju takozvanih mikrotrenutaka koji će fokus staviti na partnera i vaš odnos, a radimo ih sasvim nesvjesno. Oni su na kraju spontani, maleni trenuci sreće koji dugoročno mogu promijeniti cijeli odnos – kako ljubavni, tako i seksualni.

Belinda ističe kako ne moramo prakticirati tako velike trenutke da bismo dobili gotovo jednaki efekt. Svaki dan barem jedan mikrotrenutak posvetite partneru – ali samo njemu, bez distrakcija.

Snažno se zagrlite, drite se za ruke dok tonete u san, izrazite zahvalnost kad god vam se pruži prilika za to, pogledajte se ravno u oči i izrazite ljubav, nemojte propustiti priliku da partneru kažete da dobro izgleda ili miriše.

Tako ćete brzo stvoriti vašu novu rutinu bez koje će svakodnevni život biti nezamisliv, a tada ćete shvatiti da je ljubav još uvijek tu, samo je usnula, objašnjava Vilijams.

Fundamentalna vrijednost

Nadalje, uvijek pitajte partnera kako je bilo na poslu, šta ga je danas usrećilo, a što rastužilo. Je li imao kakav simpatičan trenutak s djetetom i postoji li nešto što bi htio podijeliti s vama...

Naravno, nikad nemojte tražiti više nego što planirate dati jer je obostranost jedna od fundamentalnih vrijednosti svakog odnosa.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.