x

Pokazalo istraživanje

Izlaganje suncu može unaprijediti romantične odnose i pojačati strast u vezi

Prema izraelskim istraživačima sa Univerziteta u Tel Avivu, izlaganje ultraljubičastom zračenju sunčeve svjetlosti može unaprijediti vaše romantične odnose s partnerom i pojačati strast.

Kako je za Healthline kazala Carmit Levy, profesorica biohemije ljudske molekularne genetike na Univerzitetu u Tel Avivu izlaganje suncu ili UV zračenju (vrlo blago izlaganje - ne crvenilo) pojačava seksualni sistem i neke aspekte romantične strasti kod ljudi putem kože.

Levy je objasnila da dva kožna sistema u tijelu reaguju na izlaganje UV zračenju: jedan proizvodi pigment za zaštitu kože od sljedećeg izlaganja UV zračenju, a drugi se naziva sistem za obnavljanje DNK.

Kada UV zraci "udare" u kožu, izazivaju oštećenje DNK u ćelijama kože. Sistem za popravak DNK, koji počinje djelovati milisekundama nakon izlaganja UV zrakama, počinje popravljati oštećenja DNK.


"Otkrili smo da sistem oštećenja DNK koji prepoznaje oštećenje i počinje ga popravljati također aktivira endokrini sistem seksualnosti", rekla je Levy.

Njeno istraživanje uključivalo je izlaganje 32 studenta 20-minutnoj UVB fototerapiji. Učesnicima je uzeta krv prije izlaganja i nakon izlaganja. Također su ispunili upitnike o svom statusu romantične strasti i agresije.

Nakon izlaganja suncu, i muškarci i žene pokazali su porast romantične strasti. Muškarci su također primijetili povećanje nivoa agresije.


"Bilo je nevjerovatno vidjeti da smo i kod muškaraca i kod žena vidjeli poboljšanje sistema hormona seksualnosti, ne stvarnih hormona, već sistema seksualnosti, kao i metabolizma i imunološkog sistema", rekla je Levy.

Nada se da će njeno istraživanje otvoriti vrata za bolje liječenje stanja povezanih sa spolnim hormonima i onima pogođenim endokrinim sistemom.

"Možda se fototerapija može koristiti za rješavanje ovih aspekata. Sigurno je da je potrebno još istraživanja, ali to je otvorilo ideju i um prema tom smjeru", rekla je Levy.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.