x

Biser Egejskog mora

Izmir: Treći najmnogoljudniji grad u Turskoj koji morate posjetiti

Izmir je treći najmnogoljudniji grad u Turskoj. Sve do 1930. godine kada je turskim poštanskim zakonom međunarodno priznat kao Izmir, ovaj grad na obali Egejskog mora bio je poznat kao Smirna. Danas je Izmir glavna turska izvozna luka.

Izmir ima dugu i bogatu historiju, prvo je bio eolska, pa jonska kolonija koju je 575. godine prije nove ere razorio lidijski kralj Alijat II. Od četvrtog stoljeća grad je bio u sastavu Bizantijskog, a potom od 1424. do 1919. i Osmanskog Carstva. 


Tri godine se nalazio i pod grčkom okupacijom, a od 1922. godine je ponovno u sastavu Turske.

Ova turska metropola sastoji se od jedanaest metropolskih distrikta Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak i Narlıdere. 


Danas je Izmir izvanredna destinacija za sve one koje žele da se opuste i uživaju uz savršenu uslugu i ambijent. Ovaj grad prepun je hotela, restorana, velikih nebodera, a na obalama Egejskog mora svakodnevno pristižu luksuzni bodovi i jahte. 

Za sve one koji se vole kulturno uzdizati u ovom gradu postoje brojne kulturne ustanove muzeji, opera i balet, izmirski simfonijski orkestar, mnogo umjetničkih galerija, brojne manifestacije kulturno-zabavnog karaktera, a posebno zanimljivo što pored džamija, možete vidjeti crkve i sinagoge.


Ono što ovaj grad krasi jeste i Sahat kula na centralnom trgu, te Konak džamija koja je jedna od najljepših džamija u Turskoj. U Izmiru trebate posjetiti i prelijepu građevinu koju je izgradio Nesim Levi, Asansor koji je jedan od prvih liftova na svijetu. 

Ne zaboravite posjetiti i rimsku pijacu Agoru, tvrđavu Kadife kale, Efes, Artemidin hram, te kuću Djevice Marije. 


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.