x

Izraelski naučnici pronašli tretman koji će ženama omogućiti da postaju majke i u 50-im

Žene bi mogle biti majke sa 50 godina, kažu izraelski naučnici koji su uspješno preokrenuli starenje ljudskih jajašaca. U velikom ostvarenju, izraelski istraživači su efektivno napravili da jaja 40-godišnjakinje liče na ona 20-godišnjakinja.

Žene se rađaju sa svim svojim jajnim ćelijama, ali se vremenom pogoršavaju, što otežava oplodnju starijih jajnih ćelija.

Dok prosječna žena u ranim 20-im ima 80 posto šanse da unutar godinu dana zatrudni prirodnim putem, to se prepolovi do 40. godine.

Naučnici sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu pokazali su da se starenje može preokrenuti antivirusnim lijekom koji se koristi za liječenje HIV pacijenata.


Smatra se da djeluje tako što sprečava oštećenje DNK koje se dešava tokom procesa starenja lijekom koji blokira genetska oštećenja tokom virusnih infekcija.

Nakon ovog uspjeha, tim sada planira da ga testira na životinjama i na kraju na ljudima. Također se nada da bi liječenje moglo smanjiti rizik od pobačaja i urođenih mana, koji su češći kod starijih majki.

Tokom procesa starenja u ljudskom jajetu, dijelovi njegove DNK mogu početi napadati druga područja na sličan način na koji se virusi mogu replicirati. Da bi to zaustavili, naučnici su teoretizirali da bi antivirusni lijek koji se zove inhibitor reverzne transkriptaze, a koji se koristi za sprečavanje oštećenja DNK kod virusnih infekcija, mogao pomoći.


"Mnoge žene pokušavaju zatrudnjeti u dobi od 40 i više godina i mislimo da bi ovaj tretman zapravo mogao povećati njihov nivo plodnosti", rekao je za Times of Israel doktor Michael Klustein, molekularni biolog koji je vodio istraživanje.

"U roku od 10 godina nadamo se da ćemo koristiti antivirusne lijekove za povećanje plodnosti kod starijih žena", rekao je.

Lijek je prvo testiran na stotinama embriona miševa, prije nego što je korišten na ljudskim embrionima preostalim nakon IVF tretmana.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.