x

SUD U KIJEVU

Izrečena prva kazna zbog ratnog zločina u Ukrajini, mladi ruski vojnik dobio doživotni zatvor!

Ruski vojnik Vadim Shishimarin koji ima samo 21 godinu, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora za ratni zločin u Ukrajini, prenosi CNN.

Sud u Kijevu osudio je ruskog vojnika na kaznu doživotnog zatvora.

Vadim Shishimarin osuđen je zbog ratnih zločina, te time postao prvi ruski vojnik koji je osuđen na teritoriji Ukrajine od početka invazije.


Ima samo 21 godinu, a na suđenju se ranije izjasnio krivim za ub.stvo nenaoružanog civila. On je sudu u Kijevu priznao da je pucao na civila samo nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila napad na Ukrajinu. Tokom suđenja držao je pognutu glavu.


Shishimarin je zapovijedao tenkovskom jedinicom, a kada su se njeni pripadnici našli pod napadom ukrajinske vojske, tokom pokušaja bijega sreli su 62-godišnjaka Oleksandra Shelipova na biciklu. Tom prilikom, prema njegovom svjedočenju, naređeno mu je da ub.je civila i on je to napravio upotrebom puške kalašnjikov.


Priznao je da je u ranim danima invazije krajem februara ubio Shelipova u okolini sela Chupakhivka, blizu ruske granice.

Shelipov je "preminuo na licu mjesta samo nekoliko metara od svoje kuće", prema riječima glavne ukrajinske tužiteljice Irine Venediktove.

Shihimarin je optužen za kršenje pravila i običaja ratovanja, što je zločin kažnjiv sa kaznom doživotnog zatvora.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.