"Ja, Bosanac" - Sarajevo

28.02.2020 20:00

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, 01. marta, popularna komedija o nama „Ja, Bosanac“ igrat će u Sarajevu i Cazinu. 

U petak, 28. februara u 20 sati u Centru kulture i mladih, popularnoj Jelićevoj, Sarajlije će moći gledati sedmo sarajevsko izvođenje ove predstave o Posljednjem Bosanskom Bogumilu i njegovoj ženi Evropljanki Ćevljanovićki i njihovoj borbi za malo mjesta pod bosanskim suncem. 

Grad Cazin će omogućiti svojim građanima da ovu predstavu gledaju po prvi put kao poklon za državni praznik, i to u utorak, 03. marta u 19 sati u Kulturnom centru Cazin. 

„Ja, Bosanac“ je ozbiljna komedija iz provjerenog bh. komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč, o identitetu bosanskog čovjeka, njegovom konstantnom traženju i lutanju od kako je došao na ovaj svijet u zemlju trokuta i tronacionalnosti ali i zemlju koja geografski sliči srcu – Bosnu i Hercegovinu. Na tom mukotrpnom putu pronalaženja sebe on se opire svemu što je za njega novotarija, što njegov um ne može da shvati i što mu rascjepljuje ionako podvojenu ličnost. 

U bogumilskoj dilemi: ostati u BiH kao jedini preostali endemski Bosanac ili otići u tu, kako kaže, „šatro Evropu“ i iznevjeriti svoj bitak, on odmah na početku predstave postavlja pitanje: „Ima li Bosanaca u Bosni ikako? Ko od prisutnih u sali ima bosanski pasoš?“ 

Rascjepkan u sebi i odgajan uz dominantnu majku Šerifu „ognjem i mačem“, Posljednji bosanski bogumil prolazi kroz svoje djetinjstvo, mladost i zrelo doba gledajući u retrovizor svojih sjećanja uspoređujući to doba sa ovim današnjim, karikirajući i tradiciju i modernost, tražeći izlaz iz tog začaranog bosanskog trougla ( majka-supruga-kćerka/ Evropa-BiH-Ex YU). 

Od premijere do danas odigrana je 27 puta i izaziva sjajne reakcije i kod kuće i u susjednoj Hrvatskoj. Predstava je posebno dobro primljena u Zagrebu gdje je u kratkom periodu odigrana pet puta u Histrionskom domu pred prepunim salama. I zagrebačka publika i kritika prihvatila je predstavu sa istinskim oduševljenjem, ovacijama i dugotrajnim aplauzom što je garancija za stalno igranje u prijestolnici Hrvatske. 

Ulogu Bosanca tumači izvanredni glumac mlađe generacije, komičar Aldin Tucić, koji igra i Bosančevu majku Šerifu kao i široki raspon likova koje možemo prepoznati sa današnje političke i estradne scene. Njegovu suprugu Rasemu, Evropljanku Ćevljanovićku, koja svira klavir i pjeva, i želi grčevito u Evropu, tumači sjajna Negra Čičić.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.