x

Jamajka obučava besplatno onlajn vodiče i ugostitelje

Jamajka je pokrenula besplatnu online obuku za turističke radnike i najavila značajna ulaganja u svoj turistički sektor s obzirom da na to je teško pogođen pandemijom virusa korona, a čini značajan udio u BDP-u ove ostrvske države.

Cilj ovog programa je stvaranje novih, ali i kvalitetnijih radnih mjesta kako bi se poboljšao život prosječnog stanovnika Jamajke. Program se, prije svega, zasniva na održivosti turizma kroz pet osnovnih principa: novih investicija, novih tržišta, novih trustičkih proizvoda, novih partnerstava i razvoja kadrova

Ovu inicijativu pokrenuli su zajedno Centar turističkih inovacija (JCTI) i Fond za unapređenje turizma (TEF) sa partnerima. Ideja je da se pruži pomoć turističkim radnicima koji su pretrpjeli ogromnu štetu i izgubili poslove usljed sveopšte pandemije.

Ova besplatna obuka se sastoji od 11 kurseva za usavršavanje sposobnosti turističkih radnika i povećanju njihovih kvalifikacija, a od 22. aprila kada je obuka počela, svi kursevi su popunjeni jer se na njih prijavilo preko 6.500 turističkih radnika.

“Izuzetno smo ponosni što su program dobro prihvatili naši ugostiteljski radnici. U stvari, portal se srušio nekoliko trenutaka nakon našeg lansiranja zbog prevelikog interesovanja“, izjavio je ministar turizma Jamajke Hon Edmund Bartlet i dodao:”Zadovoljstvo mi je što naši radnici podržavaju i što su se priključili inicijativi. Radnici će svakako dobiti nova znanja kao i usavršiti postojeća, te će sertifikovanjem imati dodatnu potvrdu kvaliteta“.

Jamajka i njen turistički sektor su pretrpjeli ogromne gubitke zbog sveopšte situacije. Zbog zatvaranja hotela, restorana i nedostatka turista oko 160.000 radnika je izgubilo posao. Trenutno je zaposleno samo 40.000 radnika, što je 25 odsto od pređašnjeg broja. Bartlet je zbog toga izjavio da je ova inicijativa veoma važna jer njome žele da radna snaga bude kvalifikovanija kada prođe pandemija.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.