x

Jasni znakovi da su djeca spremna obogatiti ishranu

Najbolji savjet je da poslušate svog pedijatra, odnosno da radite prema uputstvima ljekara kojem vjerujete.

Mišljenja o tome kada je beba spremna da jede čvrstu hranu, odnosno da u svoj jelovnik uvrsti još nešto osim mlijeka su podijeljena. Neki pedijatri savjetuju da se dijete već od četvrtog mjeseca treba upoznati s novim okusima, dok neki smatraju da im osim majčinog ili adaptiranog mlijeka ništa nije potrebno do šest mjeseci. 


Najbolji savjet je da poslušate svog pedijatra, odnosno da radite prema uputstvima ljekara kojem vjerujete, a stručnjaci tvrde da postoje jasni znakovi da su djeca spremna obogatiti ishranu. Kada beba, koja je do tada sisala ili pila mlijeko, bez problema počne izražavati nezadovoljstvo poslije dojenja ili hranjenja, znak je da želi nešto novo. 


Također, djeca su spremna za nove okuse kada mogu sjediti bez pridržavanja, kada počnu praviti pokrete koji liče na žvakanje, kada izražavaju znatiželju kada ukućani jedu, pokušavaju stvari staviti u usta, kada traže više mlijeka i češće sisaju nego ranije i počnu se buditi tokom noći gladne, iako su to u jednom periodu prestale raditi.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.