x

Je li kupovina nogometaša u igrici FIFA novi oblik kockanja?

FIFA je najpoznatija nogometna igrica na svijetu, a dolazi iz tvrtke EA Sports. Svake godine izlazi nova verzija i ogroman broj obožavatelja igre nestrpljivo iščekuje svaku od njih. Već dugi niz godina, EA Sports je omogućio svojim igračima opciju igranja online protiv drugih igrača. Jedan od načina takvog igranja je vrlo popularna “Ultimate team” opcija u kojoj igrač može kupovati pakete s nogometašima i od dobivenih nogometaša složiti najbolju moguću momčad s kojom će se natjecati protiv drugih igrača.

U posljednje vrijeme FIFA-u se počelo uspoređivati s nekim drugim igrama. I ne, nije riječ o usporedbi s drugim nogometnim igrama već s igrama kao što su primjerice online casino igre. Na prvi pogled zvuči poprilično čudno, ali zapravo i jest tako. Činjenica koja tome ide u prilog je da danas u svijetu ima sve više ovisnika o toj poznatoj igri.

Nova vrsta ovisnika

Što zapravo čini ovisnika o FIFA-i ovisnikom i kockarom? Je li to količina vremena koju provodi igrajući? Čini se da ne. Upravo opcija “Ultimate team” od ljubitelja FIFA serijala pravi novu vrstu ovisnika. Nekada davno, ako je neko poželio igrati FIFA-u, otišao bi u najbližu trgovinu igricama, kupio željeno izdanje i igrao. Danas se u samoj igri može trošiti novac na razne dodatke, nogometaše i druge sadržaje. Upravo su paketi s nogometašima sve veći izvor kontroverze u svijetu. Vodi se sve više kampanja kako bi se kupovina paketa s nogometašima okarakterizirala kao način kockanja. Glavni razlog tomu je upravo koncept paketa s nogometašima gdje igrač, najčešće vrlo mlad, a većinom i maloljetan, kupuje paket za određenu svotu novca u nadi da će izvući nešto dobro što mu nije garantirano. Za mnoge to je zapravo definicija kockanja. Iako nije jasno izražena crno na bijelo kao kada naiđete na ovisnika koji igra poker, sportsku kladionicu, slots online, blackjack ili druge slične igre, vjeruje se kako ovisnost o paketima nogometaša podjednako utječe na psihu. Štoviše, možda čak i gore jer neko ko kocka može biti svjestan svoje ovisnosti dok mladi koji troše sredstva u igrici FIFA to najčešće nisu.

Potrošio preko 3000 funti

Najnoviju vijest o ovisnosti prenio je BBC u intervjuu s mladim Jonathanom Peniketom, 21-godišnjakom koji je potrošio svoju ušteđevinu za fakultet na pakete s igračima. Jonathan je oduvijek volio FIFA serijal, kao i mnogi drugi mladi u svijetu. Kada je imao 13 godina roditelji mu nisu dopuštali da troši novce na “Ultimate team” pakete jer su okarakterizirali taj čin kockanjem. I bili su u pravu. Sa 17 godina, Jonathan je dobio svoju prvu kreditnu karticu i ubrzo je počeo kupovati nogometaše u igrici. Kaže kako se sve činilo poprilično lako jer je bilo udaljeno samo par klikova. Prisjeća se kako su iznosi koje bi jednokratno trošio postajali sve veći i veći te je došlo do situacija kada se više nije mogao kontrolirati. Iznos koji je potrošio premašio je 3000 funti, a kaže kako nikad neće zaboraviti razočaranje na licu roditelja kada su saznali što se dogodilo. Sada kad se osvrne na prijašnja događanja jasno i glasno želi upozoriti sve da ne pokleknu tom osjećaju otvaranja novih paketa koji stvara izuzetno jaku ovisnost te da ne slijede njegov užasan primjer.

EA Sports se ograđuje

Na sve ovo oglasili su se i iz EA Sportsa te su odbacili sve optužbe kako ova opcija njihove igre izaziva ovisnost. Pozivaju se na činjenicu da se FIFA može u potpunosti igrati i bez trošenja novca te da dodatne kupovine u potpunosti ovise o igračima, a ne o njima.

Unatoč tome, Belgija je shvatila potencijalni problem i zasad je jedina država na svijetu koja je zabranila kupovine unutar igre s pravim novcem, a kupovinu paketa s nogometašima nazvali su “ilegalnom igrom na sreću”. Preostaje nam vidjeti hoće li to pokrenuti trend i u drugim zemljama.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.